Haaksirikkojen tiedotuskeskus

Shipwreck Information Center
13.7.–19.8.2018

Haaksirikkojen tiedotuskeskus

Haaksirikkojen tiedotuskeskus avaa historiallisen fiktion ja nykypäivän todellisuuden ristiriitaista suhdetta erilaisten näkökulmien ja kanssakäymisten kautta. Näyttely ja tapahtumat tuotetaan yhteistyössä taiteilijoiden, tutkijoiden ja eri taustaisten aktiivien kanssa. Keskittyen matkan tekoon, sen kulttuurisiin vaikutuksiin ja vaikeuksiin, ryhmä luo yleisölle ympäristön, jossa voi kokea siirtymän menneestä tähän päivään. 

Laivanrakentamisen ja merenkulun historia linkittyvät myös siirtolaisuuden historiaan. 1500- ja 1700-lukujen välillä maailmalla rakennettiin suuria laivoja kuljettamaan ihmisiä Afrikasta orjatyövoimaksi Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. 1900-luvun alussa aluksia taas rakennettiin kuljettamaan eurooppalaisia siirtolaisia Atlantin valtameren yli. Nykyään, teknologian aikakaudella, suuria matkustaja-aluksia rakennetaan viihteen ja turismin tarpeisiin - samalla kun pieniä veneitä, lauttoja ja pelastusveneitä käytetään maastamuuttoon. Turulla on pitkä historia laivanrakennuksessa ja monet maailman suurimmista matkustajalaivoista, kuten MS Oasis of the Seas, on rakennettu täällä. Sattumalta myös Suomen ainoa siirtolaisuusinstituutti sijaitsee Turussa.

Elokuvista ja populaarikulttuurista tuttu klassisen romanttinen kuva siirtolaisuudesta eroaa sen synkästä nykytilasta, joka on nähtävissä uutisissa ja sosiaalisessa mediassa. Kuvat tämän päivän pakolaisuudesta ja siirtolaisuudesta ovat negatiivisia, ja pitkistä ja vaarallisista matkoista selviytyneiden siirtolaisten kertomukset järkyttävät kuulijoita. Siirtolaiskeskustelu jää usein siirtolaisvastaisten ja ihmisoikeusaktivistien väittelyn varjoon. Projektin tavoitteena onkin keskittyä siirtolaisuuden todellisuuteen taiteen keinoin, ja antaa samalla ääni niille, jotka ovat jääneet keskustelun ulkopuolelle.

Projektin historiallinen materiaali on valikoitu Turun Siirtolaisinstituutin arkistoista. Inspiraationa nykyaikaisen näkökulman luomiseen on toiminut taiteilijoiden aiempien projektien lisäksi myös uusi yhteistyö Migrant Talesin (Suomessa elävien siirtolaisten äänin kirjoitettu blogi vuodesta 2007) ja parempaan turvapaikkapolitiikkaan tähtäävän ”We See You”- kampanjan kanssa. Näyttelyn kolme ensimmäistä päivää keskittyvät performansseihin, musiikkiin, runouteen ja keskusteluihin erilaisista yhteisöistä tulevien helsinkiläisten, turkulaisten ja vaasalaisten taiteilijoiden kanssa. Ohjelma tulee olemaan osittain englanniksi ja osittain suomeksi.

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 5, Turku