Virtaus Brinkkalan galleriassa

Outimaija Hakala Brinkkalan galleria
25.8.–1.10.2017

Virtaus Brinkkalan galleriassa

Virtaus pohtii villin ja urbaanin luonnon kohtaamista, aineellista ja henkistä todellisuutta sekä ihmisen luontosuhdetta yksilöllisellä ja yhteiskunnallisella tasolla. Näyttelyn taiteilijat työskentelevät monialaisesti, tässä näyttelyssä pääasiassa videon, veiston ja installaation keinoin.

Tekijöitä yhdistävistä teemoista ja kiinnostuksenkohteista huolimatta näyttely kokoaa yhteen erilaisia kerroksia ja rajapintoja, kun näkökulmat ympäristöön ja ihmisen luontosuhteeseen vaihtelevat selittämättömien luonnonilmiöiden innoittamista teoksista ympäristöaktivismiin ja tieteellisempään lähestymiseen.

Lilli Haapala lähestyy taiteen avulla ihmiselle näkymätöntä, piilossa olevaa maailmaa. Mitä lopulta on todellisuus ja kuinka se kenellekin näyttäytyy? Beyond-installaatiossaan Haapala pohtii rajallisuutta ja rajantakaista. Kaikki kuolemme joskus, oli kyseessä sitten ihminen, kasvi tai tässä tapauksessa kärpänen. Internetistä kerätyt kuolemanrajakokemukset, kärpästen surina ja silkkiin projisoitu kuoleva kärpänen ilmentävät eri näkökulmia kuolemaan.

Outimaija Hakalan teos liittyy eläinten käyttöä pohtivaan nykytaiteen tutkimukseen, jonka tarkoitus on edistää eläinten oikeuksia ja pohtia taiteilijan työn etiikkaa ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Ennen arvokkaina pidettyjä eläimiä varten rakennettiin ruuhia, jotka kuljettavat kuolleet veden yli Tuonelaan. Nykyään eläimiä hyödynnetään enemmän kuin koskaan, mutta niitä ei enää kunnioiteta samaan tapaan. Teos pysähtyy elämän äärelle, huomaamaan jokaisen eläimen itseisarvon.

Sirja Mobergin teosten teemat liittyvät hänen kiinnostukseensa luonnon selittämättömiä ilmiöitä kohtaan, luonnon kiehtovan olevaisuuden kameralla taltioimiseen sekä ihmismielen alitajunnan näkyväksi tuomiseen taiteen keinoin. Taide toimii siltana eri maailmojen välillä. Näyttelyssä ensi kertaa nähtävä Entities of ligthvideoteos on saanut innoituksensa Oriveden Paasvedellä monien vuosisatojen ajan havaitusta selittämättömästä valoilmiöstä 'Paasveen pirusta'. Yhden käsityksen mukaan ilmiö saattaisi liittyä järven syntytapaan, sillä pyöreän muotoinen järvi on syntynyt meteoritörmäyksestä.

Anni Saijonkivi käsittelee viimeaikaisissa teoksissaan luonnon ja urbaanin ympäristön rajapintaa, kesytettyä ja kesyttämätöntä, keinotekoista ja aitoa. Ihminen muuttaa ensin kauas metsistä, keskelle kaupunkia, ja rakentaa kuitenkin ympärilleen jäljitelmiä luonnosta. Videolla erilaiset kuvakielet törmäävät ja symboliset merkitykset jäävät leijumaan vailla selkeää narratiivia. Installaatio tuo videon maailmaa tilaan todentuntuisempana, fiktiivisenä dokumentaationa.

Anni Saijonkivi (s. 1986) on Turun taideakatemiasta 2015 valmistunut kuvataiteilija, jonka pääasiallisia välineitä ovat veisto sekä videotaide. Lilli Haapala (s. 1984) on turkulainen kuvataiteilija joka suorittaa maisterin tutkintoaan Helsingin Kuvataideakatemian tila-aikataiden osastolla. Sirja Moberg (s. 1989) on helsinkiläinen, myös Turun taideakatemiasta 2015 valmistunut kuvataiteilija jolle on ominaista valokuva-, video- sekä installaatiotaiteen parissa työskentely. Outimaija Hakala (s. 1983) on käsitetaiteesta ja eläinten oikeuksista kiinnostunut kuvataiteilija ja taidehistorioitsija.

Kuva: Outimaija Hakala.

 

 

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 3, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: