Turkulaista videotaidetta: Anneli Nygren & Iiu Susiraja

Galleria Harmaa Iiu Susiraja
5.10.–11.11.2018

Turkulaista videotaidetta: Anneli Nygren & Iiu Susiraja

Galleria Harmaassa nähdään Turun kaupungin taidekokoelmaan tänä vuonna hankittuja videoteoksia kahdelta turkulaiselta taiteilijalta: Anneli Nygreniltä ja Iiu Susirajalta. Teoksia yhdistää kursailemattomuus, huumori ja yllättävä näkökulma arkisiin tilanteisiin.

Anneli Nygrenin (s. 1958) Pyykki-teos (1992) on kolmiminuuttinen monologi, jossa eläkeikäinen nainen esittelee pyykkikorinsa sisältöä kameralle ja kertoo samalla vuolaasti tarinoita likapyykistään. Absurdi tilanne saa selityksen teoksen lopputekstissä, jossa Nygren siteeraa taiteilija Yoko Onoa: ”Kun haluat viihdyttää vieraitasi, ota pyykkisi esiin ja esittele heille jokaista vaatekappaletta. Miten ja milloin ne likaantuivat ja miksi jne.” Nygren on pitkän linjan mediataiteilija ja merkittävä hahmo turkulaisella nykytaidekentällä. Ensimmäiset videoteoksensa hän teki jo 1970- ja 80-luvun vaihteessa, joten takana on lähes neljä vuosikymmentä videotaidetta.

Iiu Susiraja (s. 1975) on herättänyt laajasti huomiota humoristisilla ja hienostelemattomilla omakuvillaan. Näyttelyssä on viisi lyhyttä vuonna 2017 valmistunutta videota, joista jokaisessa taiteilija esittää kameralle sanaleikkiin perustuvan performanssin. Teoksessa Suudelma Susiraja pakottaa vakaville kasvoilleen pusuhuulet ruuvipuristimella. Teoksessa Naulakko taiteilija asettuu hennon metallihenkarin kannateltavaksi velttona kuin vaate. Susiraja debytoi valokuvaajana 2010-luvun alussa. Viime vuosina valokuva on vaihtunut videoon, mutta aiheet ja huumori ovat säilyneet.

 

Kuva: Iiu Susiraja: Stillkuva videoteoksesta Repair (2017)

Galleria on avoinna ti-su klo 10-18.

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
040 661 4778
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 5, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: