Iiu Susiraja "Näkkileipä" Galleria Harmaassa

Harmaa Susiraja
6.10.–12.11.2017

Iiu Susiraja "Näkkileipä" Galleria Harmaassa

Galleria Harmaassa esitetään Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluva Iiu Susirajan teos Näkkileipä.

Iiu Susirajalle ruoka toimii taiteen aineksena kuin mikä tahansa materiaali. Susiraja provosoi useissa teoksissaan katsojaa käyttämällä arkisia esineitä ”väärin”.  Näkkileipä on performanssi, jossa Susiraja yhdistää elintarvikkeen ja kosmeettisen esineen, huulipunan, odottamattomalla tavalla. Kaunistautumiseen ja piirteiden korostamiseen käytettävää huulipunaa pidetään perinteisenä naisellisuuden symbolina. Kuiva näkkileipä on ruoka-aine, jota mainoskuvaston ihannemittoihin pyrkivä henkilö saattaisi syödä.

Kaunistautumisen sijaan Susiraja käyttää huulipunaa värikynän tapaan ottaen esille näkkileivän paistuessa pullistuneet kuviot. Teos kommentoi naiseuteen kohdistuvia odotuksia sekä ihanteellisen naiseuden käsitysten ja ruokakulttuurin usein ristiriitaista suhdetta. Samalla hän kehottaa katsomaan leipää uudella tavalla, kolmiulotteisen täyteläisenä visuaalisena ornamenttina.

Taiteilija rikkoo valokuva- ja videotaiteessaan käyttäytymismalleihin ja arkisiin objekteihin liittyviä konventioita. Hän esiintyy itse usein käsitetaiteellisissa teoksissaan, joita on vaikea lokeroida valmiisiin kategorioihin. Teokset noudattavat omaa logiikkaansa ja estetiikkaansa.

Turun kaupungin taidekokoelmaan Näkkileipä hankittiin vuonna 2012. Taidekokoelman kartuttamisen painotuksiin kuuluu Turun taideakatemiasta valmistuneiden sekä Turun alueen taiteilijoiden tuotanto. Lisäksi Turun kaupungin taidekokoelman yhtenä painopisteenä ovat taiteilijoiden tulkinnat arjen kokemuksista.

Iiu Susiraja (s.1975) on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2012 ja opiskellut sen jälkeen Helsingissä Kuvataideakatemiassa.

Teksti: Ringa Takanen, amanuenssi (ts.), Kokoelmat, Turun museokeskus

Kuva: Iiu Susiraja: Näkkileipä, 2012, videoteos, editio 3, 1:34 min, Turun kaupungin taidekokoelma

 

Iiu Susiraja: Näkkileipä, 2012, videoteos, editio 3, 1:34 min, Turun kaupungin taidekokoelma

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
(02) 262 0972
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 3, Turku