Henni Kitti "21.12"

Henni Kitti
16.11.–30.12.2018

Henni Kitti "21.12"

Näyttelyssä 21.12 on esillä videoessee sekä teksti, jotka ovat syntyneet muutaman edeltävän vuoden talvipäivänseisauksen aikoihin. Näyttelyn teokset käsittelevät valon määrän vaikutuksia sekä valon kulkua avaruudessa ja maan pinnalla, ja tulevat nyt esille näyttelyyn, jonka aikana tapahtuu jälleen yksi talvipäivänseisaus.

Henni Kitin lapsuudenkoti on napapiirillä, joka on yöttömän yön sekä kaamoksen raja maapallolla. Valaistusvyöhykkeen rajalla eläminen on osaltaan vuosien myötä synnyttänyt kiinnostuksen valoon.

21.12 kerrostaa viiden vuoden talvipäivänseisaukset kuvin ja sanoin. Tapahtumat sijoittuvat paikkoihin ja aikoihin, jotka eivät ole erotettavissa toisistaan; vuosi toisensa jälkeen muuttuu menneisyydeksi ja asettuu suhteeseen sitä edeltäneiden vuosien kanssa. Pimeässä tilassa kuvat liikkuvat ja ääni kertoo kuvat tarinaksi, esseeksi pimeydestä ja valosta. Toisessa tilassa on teksti, jossa sama ääni jatkaa kertomusta sivuille painettujen kirjainten muodossa, vuosina jotka tulivat.

Näyttely on sanoja, rakennettuja tarinoita, ääntä sekä liikkuvia kuvia. Se on liikettä maapallolla ja maapallon mukana avaruudessa yhä uudelleen samaan kohtaan sen kiertoradalla auringon ympäri. Pimeyttä, valoa, heijastuksia; peilautumisia, sulautumisia ja rinnastumisia.

Henni Kitti (s. 1985) on Turussa asuva kuvataiteilija ja kirjailija. Hän piirtää, maalaa, kuvaa ja kirjoittaa. Hän näkee työskentelynsä evoluutiona, jossa kuvien ja tekstien elementit syntyvät yhä uudenlaisina muunnoksina teokseen toisensa jälkeen. Osin samaan aikaan Galleria Harmaan näyttelyn kanssa hänellä on näyttely Helsingissä Oksasenkatu 11:ssä Lisa Him-Jensenin kanssa, ja kaksi näyttelyä asettuvat heijastelemaan toinen toistaan.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Turun kaupunki.

Galleria on avoinna ti-su klo 10-18.

 

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun museokeskus
040 661 4778
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Vanha Suurtori 5, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: