Hvila vid denna Källa - Lähteelle istukaamme -konsertit

bellman trio
26.8.2018 18.0020.00

Hvila vid denna Källa - Lähteelle istukaamme -konsertit

Carl Michael Bellmanin (1740–1795) lauluja aikansa tyylin mukaisesti esitettyinä Qwenselin salissa. Konsertit klo 18 ja 19.

Carl Michael Bellmanin (1740-1795) lauluja aikansa tyyliin mukaisesti esitettyinä.
Pentti Hildén  laulu ja mandora
Pauliina Fred traverso ja nokkahuilu
Markus Pelli barokkisello ja rumpu
Draamallinen  ohjaus Antti Korhonen

Carl Michael Bellman (1740-1795) on eräs ruotsin kaikkien aikojaen suurimpia runoilijoita; riimivirtuoosi joka taitoi kaikki runouden lajit. Kuuluisaksi hänet teki kuitenkin nimenomaisesti hänen parodiset juomalaulunsa jotka ehdittiin koota ja julkaista hänen elinaikanaan:”Fredmans Epistlar” (1790) ja ”Fredmans Sånger” (1791). Molemmat kirjat ovat varsinaisia runsaudensarvia täynnä paitsi hersyvää runoutta myös unohtumattomia sävelmiä,  upeata 1700-luvun musiikkia jonka Bellman lainasi mm. tuolloin suosituista  ranskalaisista oopperoista.  Monet näistä sävelmistä ovat eläneet  meidän päiviimme asti nimenomaan Bellmanin versioina. 

Musiikki ja muusikot nousevat selkeästi esiin  näissä lauluissa. Juuri heidän soittonsa vietteleminä antaudumme hetken nautinnoille sävelten viedessä meidät  Bacchuksen ja Fröjan (pohjolan Venuksen) valtakuntiin. Olemme tarttuneet tähän ja esityksessämme voi kuulla kaupunginvirtuoosi Bergin huilunsoittoa tai Movitzin selloa Cajsa Liisan sängyn äärellä. Soitto tuo myös lohtua Kaaronin viittoillessa tuonelan virralta.

Tavoitteenamme on ollut  rakentaa yhtäaikaa viihdyttävä ja syvällinen;  rikkaan monimuotoinen ja  draamallisesti ehyt  konserttikokonaisuus  joka johdattelee yleisön  Bellmanin kiehtovaan maailmaan ja aikakauteen.  Ohjelma tuo myös tapahtumat lähelle; olimmehan tuolloin osa ruotsin  valtakuntaa ja laulaessamme yleisön kanssa ”Gustavs skål” Bellmanin hyväntekijän Kustaa III kunniaksi laulamme myös omalle tulonaikaiselle hallitsijallemme. Valtaosa lauluista esitetään alkukiellä mutta esitys tehdään juonnon, dramatisoinnin ja suomennosten  avulla helposti lähestyttäväksi suomenkieliselle yleisölle.

Hinta: 

Liput 20 €.
Tiedustelut ja lippuvaraukset info@turunvanhamusiikki.fi.

Tapahtumajärjestäjä: 
(02) 262 0280
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Läntinen Rantakatu 13b, Turku