Unelmien puutarhassa

Pertti Dahlströmin valokuvassa kukintaa Kupittaan siirtolapuutarhassa
5.6.–1.7.2018

Unelmien puutarhassa

Aineistonäyttely pääkirjaston uudisosan aulassa ja tieto-osastolla. Jo Cicero sen sanoi: ”Jos omistat puutarhan ja kirjakokoelman, sinulta ei puutu mitään."

Puutarhat ovat ihmiskunnan historiassa hyvin vanha ilmiö. Kulloinenkin kulttuuri määritteli puutarhan, joka toisessa yhteydessä olisi voinut olla pelto. Esihistoriallisella ajalla on saatettu siirtää hyötykasveja luonnosta asumusten läheisyyteen. Rooman valtakunnassa oli sekä vaatimattomampia kotipihojen puutarhoja että loisteliaita eliitin puutarhoja jo kaksituhatta vuotta sitten. Puutarhojen historiassa näkyvät yhteiskunnalliset muutokset, muotivirtaukset ja kunkin aikakauden politiikka.

Ihmisten elinympäristöjen ja luontosuhteen muutokset heijastuvat myös käsityksiimme puutarhoista. Puutarhakasveina on ollut eri aikoina eri lajeja, joiden valikoima Suomessa on lisääntynyt mm. akateemisten puutarhojen perustamisen myötä 1600-luvulta lähtien. Vaikka hyöty- ja koristekasveja arvostetaan nykyäänkin eri tavoin, on koristekasvien mielihyvää tuottavia ominaisuuksia pidetty hyödyllisinä jo keskiajalla.

Puutarhassa eletään, harrastetaan ja rauhoitutaan. Joku nauttii tarkkaan suunnitelluista ja hallituista puutarhanäkymistä, toiselle voikukkakin on kaunis ja sen voi myös syödä. Puutarhahulluutta voi toteuttaa vierailemalla puutarhanähtävyyksissä ja kukkatoreilla tai vain ihailemalla portaan pieleen kylväytynyttä orvokkia. Talvella lumen alla siintävät myös puutarhurin tulevat suunnitelmat ja unelmat; kesällä puutarha on joka päivä uudenlainen.

Lähde: Alanko, Teija: Malva ja mulperi : poimintoja entisajan puutarhoista (2018)

Kuva: Pertti Dahlström, Kuppittaan siirtolapuutarhasta, 2015 (kuva rajattuna)

Tapahtumajärjestäjä: 
Turun kaupunginkirjasto
(02) 2602 0624
Tapahtumapaikka: 
Tapahtuman osoite: 
Linnankatu 2, Turku

Tieto-osasto 5.6.-1.7. (uudisosa, 2. krs)
Aula 7.6.-1.7. (uudisosa, 1. krs)