Ravintola- ja cateringalan ammateista lyhyesti

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon osaamisalat ovat kokki ja tarjoilija. Opintojen kesto vaihtelee henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Yhteishaun kautta tulevilla hakijoilla kesto on noin kolme vuotta. Opintojen aluksi suoritetaan tutkinnolle yhteinen tutkinnon osa "Ravitsemispalveluissa toimiminen", jonka jälkeen valitaan osaamisala. Pakollisten tutkinnonosien jälkeen valitaan tutkinnon osia oppilaitoksen valinnaistarjottimelta.

Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee asiakaspalvelijan tehtävissä ravintoloissa, hotelleissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.

Kokin osaamisalan suorittanut kokki työllistyy ruoanvalmistuksen tehtävissä ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.

Ihottumat, vaikeat hengitystieallergiat, astma, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet sekä epilepsia saattavat vaikeuttaa opiskelua ja alalla työskentelyä. Lisäksi hygienialainsäädäntö kieltää pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevän henkilön rakennekynnet, lävistyskorut ja tulehtuneet haavat, jos niitä ei voi suojavaatetuksella peittää.