Kupittaanpuistoon rakennetaan uusi patsaspuisto. Tavoitteena on leikkipaikka, joka ideoidaan yhdessä lasten kanssa ja toteutetaan taiteen keinoin.

Patsasideoita suunnittelemaan on valittu viisi turkulaista taiteilijaa, joista lopullisen työn toteuttajaksi valitaan yksi.

Patsaspuistohankkeen ohjausryhmä on valinnut museokeskuksen ehdottamista 15 taiteilijaehdokkaasta 5 henkilöä, joilta kultakin tilataan idealuonnos tulevasta leikkipaikasta taiteen keinoin. Taiteilijavalinnassa painotettiin kokemusta julkisesta, ulos sijoittuvan teoksen tekemisestä yksin tai ryhmän jäsenenä, näyttöä monipuolisesta materiaalin käytöstä sekä kykyä 3-ulotteisen tilan hahmottamiseen ja yhteisölliseen toimintaan. Idealuonnoksista valitaan yksi toteutettavaksi kevään aikana.

Uuden patsaspuiston turvallisuus ykkösenä

Koska patsaat tulevat olemaan leikkivälineitä, turvallisuusnäkökohdat otetaan huomioon prosessin joka vaiheessa. Patsaat suunnitteleva taiteilijatyöryhmä tulee saamaan turvallisuuskoulutusta ja hankkeessa on mukana koko ajan leikkivälineisiin erikoistunut turvallisuusasiantuntija.

Vanhan patsaspuiston purkamisen syyt

80-luvulla rakennetun patsaspuiston patsaiden purkamisen perusteet olivat puhtaasti turvallisuuteen liittyviä. Patsaiden turvallisuuspuutteita oli mm. helppo kiipeiltävyys ja vaarallinen putoamisalusta. Pienikin lapsi pystyi kiipeämään vaivatta korkealle ja oli olemassa riski pudota patsaan sisällä tai patsaan ulkopuolelle kovalle alustalle. Näissä tapauksissa vakavan vamman riski on suuri.

Patsaat olivat myös rakenteensa osalta elinkaarensa päässä. Sinisen vuoren sisällä olleet puurakenteiset laatikot olivat jo lahoja, eikä patsaan rakenteellista kestävyyttä voinut enää pitää turvallisena. Kaikki muut patsaat olivat pelkkää styroksia.

Leikkipaikkaveistokset tehtiin 1988 yhteistyöprojektina lasten ja taiteilijoiden kesken.

Veistospuisto oli erittäin suosittu sekä turkulaisten että turistien keskuudessa.

– Hienoa, että Turkuun saadaan uusi moderni leikkipuisto, ja vielä hienompaa on se, että saamme suunnitella sen taiteilijoiden ja ennen kaikkea todellisten asiantuntijoiden eli lasten kanssa, toteaa ylläpitopäällikkö Mari Helin tyytyväisenä.

 
Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: