Kuutoskaupunkien avoin data -kärkihanke hakee koko Suomen laajuisesti yrityksiä ja verkostoja mukaan yrityspaneeliin, jossa kerätään tietoa ja toiveita tiedon hyödyntämiseen liittyvistä tarpeista. Tavoitteena on tehdä uuden, datapohjaisen liiketoiminnan rakentamisesta Suomessa entistä helpompaa ja sujuvampaa.

Useat suomalaiset yritykset ovat hyödyntäneet sovelluksissa ja palveluissa julkisia tietovarantoja, kuten kaupunkien avointa paikkatietoa, reittitietoja ja tapahtumatietoja. Kuusi Suomen suurinta kaupunkia avaa nyt yhdessä dataa. Se luo Suomen oloissa ainutlaatuisen mahdollisuuden tiedon jalostamiseen ja sovelluskehitykseen liittyvälle liiketoiminnalle.

Avoimen datan markkinoiden on arvioitu tuottavan kansantaloudelle vuosittain jo yksin Euroopassa potentiaalisen 40 miljardin euron suoran hyödyn ja välillisesti jopa 100 miljardin euron hyödyn. Niin yritykset, julkinen sektori kuin kuluttajat tarvitsevat datan hyödyntämiseen, keräämiseen, hallintaan, louhimiseen, jakeluun ja analysointiin liittyviä palveluita - ja tarve tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään.

Nyt perustettava yrityspaneeli toimii suorana kanavana kuuteen Suomen suurimpaan kaupunkiin, joissa datan avaaminen on vauhdissa. Kuutoskaupunkien avoin data -hanke haluaa yritykset mukaan aktiiviseen keskusteluun datapohjaisen liiketoiminnan kehittämistarpeista ja tulevaisuudesta, jotta lähivuosien tiedonavaamistoimet vastaisivat mahdollisimman hyvin liike-elämän tarpeisiin. Yhdessä kaupungit ja yritykset mahdollistavat Suomen aseman avoimen tiedon hyödyntämisen kärkimaana.

-Moni yritys kärkkyy datan avauksia ja pitää kehittyvää avoimuutta liiketoimintamahdollisuutena. Hienoa, että tähän pääsee jatkossa paremmin vaikuttamaan. Suora yritysyhteistyö mahdollistaa, että rajapintojen avaamisessa ja yhtenäistämisessä ei unohdeta toteutuksen ja liiketoiminnan tarpeita, ja parhaimmillaan voitaisiinkin mennä jopa toteutus edellä ja rohkeasti erilaisia malleja kokeillen, kertoo Jaakko Salonen Gofore Oy:stä.

Paneeli käynnistyy maaliskuun aikana ja on avoin kaikille. Toiminta muodostuu alkuun verkkokyselyistä ja yrityksille suunnatuista tilaisuuksista. Paneelin toimintaa kehitetään jatkossa panelistien näkemysten pohjalta.

 

Kaupunginosa/Alue: