Turun musiikkijuhlat järjestetään 6.–15.8.2015. Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali juhlii tänä vuonna Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa ja teemana on musiikki ja identiteetti. Ensi vuodesta alkaen musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii Ville Matvejeff.

Ville Matvejeffista Turun musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja

Turun musiikkijuhlien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Ville Matvejeff. Musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu päättää johtajakautensa tämän vuoden festivaalin jälkeen ja siirtyy Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi.

Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja (2010–2015) tenori Topi Lehtipuu on luonut Turun musiikkijuhlien ohjelman viimeistä kertaa ennen siirtymistään Helsingin Juhlaviikkojen johtajaksi. Monipuolinen ohjelma kattaa lähes 30 konserttia ja tapahtumaa.

Merkittävien kansainvälisten orkesterivierailujen sarja jatkuu

Turun musiikkijuhlien kesän 2015 orkesterivieraana on BBC:n ”maailman parhaaksi kamariorkesteriksi” nimeämä Chamber Orchestra of Europe. Orkesteria kuullaan Turun Konserttitalossa festivaalin avajaiskonsertissa 6.8. ja toisen kerran 8.8. Orkesteria johtaa BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo. Ohjelmassa ovat Sibeliuksen sinfoniat 3, 4, 5, 6 ja 7 sekä Luonnotar. Luonnottaressa solistina on sopraano Anu Komsi.

Sunnuntaina 9.8. Sigyn-salissa kuljetaan Jeanne d’Arcin jalanjäljissä. Jeanne d’Arcin tarinasta innoituksensa saava konsertti on suomalaisten suosikkinäyttelijän, Hannu-Pekka Björkmanin ja upeaäänisen amerikkalaisen mezzosopraano Kate Lindseyn yhteisesti luoma kokonaisuus, jossa teksti ja musiikki vuorottelevat.

Turun musiikkijuhlat ja Viron suurlähetystö järjestävät yhteistyössä kaksi konserttia 10. ja 11.8. virolaisen musiikin juhlavuoden kunniaksi. Lisäksi tiistaina 11.8. Tuomiokirkon iltamusiikissa esiintyy Lontoon St. Paulin katedraalin urkuri Simon Johnson, joka on soittanut jokaisessa merkittävässä kansallisessa katedraalissa järjestetyssä tapahtumassa, mm. Margaret Thatcherin hautajaisissa.

Päätöskonsertissa vaihtuu johtajan kapula

Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa esitellyt kotikonsertit jatkuvat tänäkin kesänä. Kotinsa ovet avaavat arkkipiispa Kari Mäkinen ja rouva Mäkinen konsertissa, jossa esiintyvät äiti ja poika, pianisti Valeria Resjan ja nuori viulistilahjakkuus Adrian Ibañez-Resjan. Jatkoa saavat myös Turun Tuomiokirkossa järjestettävät Bachin iltapäiväperhoset -konserttisarja 10.–12.8. ja Taiteiden yön 13.8. Kynttilänvalokonsertti, jossa tänä vuonna esiintyvät Maria Ylipää ja Marzi Nyman.

Turun musiikkijuhlin Kapulanvaihto-päätöskonsertissa tarjoillaan musiikillisia välähdyksiä Topi Lehtipuun taiteellisen johtajan kaudelta 2010-2014 sekä Lehtipuun ja musiikkijuhlien uuden taiteellisen johtajan, kapellimestari Ville Matvejeffin yhteisesiintyminen. Konsertin solisteina esiintyvät mm. sopraano Helena Juntunen, pianisti Antti Siirala, Kevin Greenlaw ja Waltteri Torikka. Orkesterina on Turun filharmoninen orkesteri, jota johtaa Jaakko Kuusisto.

Musiikkijuhlat juhlii Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston kanssa. Kirjastossa on 4.–30.8. nähtävillä Pekka Hakon suunnittelema ja tuottama Sibeliuksen maailma –näyttely, jossa Sibeliuksen elämää esitellään 12 teeman kautta.

Lipunmyynti Turun musiikkijuhlien tapahtumiin alkaa tiistaina 10.3. klo 9.00.

Koko ohjelma sivuilla: www.turkumusicfestival.fi