Turku aikoo olla ensimmäinen jätteetön ja päästötön kaupunki Suomessa jo vuonna 2040 ja haastaa tällä tavoitteellaan myös kansainväliset edelläkävijät. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tukee Turun työtä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Turku ja Sitra solmivat perjantaina yhteistyösopimuksen, jonka pyrkimyksenä on edistää kestävää kehitystä. Sopimuksen mukaan Turku ja Sitra muun muassa aloittavat jo tämän vuoden aikana selvitys- ja kehitystyön, joka tähtää jätteiden hyötykäyttöä koskevaan kiertotalousratkaisuun Turussa. Kiertotalous on talouden uusi malli, jossa materiaalit ja arvo kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.

Turun tavoitteena on olla hiilineutraali ja jätteetön kaupunki vuoteen 2040 mennessä. Samalla Turku liittyy Sitran kokoamaan resurssiviisaiden edelläkävijäkaupunkien verkostoon, johon kuuluvat myös Forssa, Jyväskylä ja Lappeenranta. Sitra on mukana myös pääkaupunkiseudun Smart & Clean -hankkeessa.

– Tavoitteemme olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2040 on kunnianhimoinen ja hyvin perusteltu. Yhdistettynä kiertotalouden edistämiseen se antaa meille mahdollisuuden olla vihreän talouden edelläkävijä myös kansainvälisesti, linjaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Yhdessä Sitran kanssa Turku on jo aloittanut työn, jossa määritellään välitavoitteet vuoden 2040 tavoitteisiin pääsemiseksi. Nyt solmittava sopimus sisältää toimia, joilla tavoitteisiin pyritään.

– Turku voi toimillaan haastaa jopa Kööpenhaminan, Tukholman ja Vancouverin, joita pidetään esimerkillisinä kaupunkeina. Sitra tekee mielellään yhteistyötä kunnianhimoisten kaupunkien kanssa, sillä kaupungit ovat keskeisessä asemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa, toteaa johtaja Mari Pantsar Sitrasta.

Työ jo käynnissä

Kolmannes Turun alueen energiasta tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä jo nyt ja yli puolet vuonna 2020. Sitran kanssa selvitetään nyt, miten kehitystyötä vauhditetaan ja jatketaan kohti kokonaan uusiutuvilla toimivaa älykästä energiajärjestelmää ja miten tämä tulee hyödyttämään Turun alueen taloutta ja innovaatiotoimintaa.

Talouden, työllisyyden ja innovaatioiden tukeminen onkin yksi yhteistyön tärkeimmistä tavoitteista. Yhteisiin hankkeisiin on liittynyt mukaan myös Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus sekä joukko uudistusmielisiä yrityksiä.