Turku keräsi tutkimuksessa hyvää palautetta muun muassa terveysasemien vastaanottopalveluista ja henkilökunnan ammattitaidosta. Muutenkin asiakkaiden tyytyväisyys oli nousussa.

Asiakastyytyväisyyttä selvitettiin terveyskeskusten avosairaanhoidon vastaanotoilla. Kysymykset käsittelivät mm. yhteydenottoa ja ilmoittautumista terveysasemalle, lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanottoa tai muuta tutkimusta.Kuntaliitto on toteuttanut vertailun nyt kolmannen kerran.

Turku keräsi kehuja muun muassa terveyskeskusten avosairaanhoitojen vastaanottojen palvelusta. Henkilökunnan kyky palvella äidinkielellä koettiin parhaimmaksi Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Esimerkiksi väitteeseen ”Palvelu terveysasemalla oli niin hyvää, että voin kehua sitä perheelleni ja ystävilleni” vastasi Turussa 58 prosenttia tutkimukseen osallistuneista (862 vastaajaa) ”täysin samaa mieltä”. Jokseenkin samaa mieltä oli 46 prosenttia vastaajista. Vastaajat kokivat myös tiedon saannin lääkärin vastaanotolla Turussa hyväksi. Lisäksi hoitajan ammattitaito vastaanotolla koettiin Turussa yhdeksi parhaista tutkimuksessa mukana olleista kaupungeista.

Odotusajat yleinen moitteen aihe

Keskeisin kehittämiskohde koko maassa sekä kaupungeittainkin on edelleen puhelinyhteyden saaminen terveysasemalle. Odotusaika on myös yleinen moitteen aihe ja etenkin lääkärin vastaanotolle sekä muulle vastaanotolle odotusaika koetaan liian pitkäksi.

Vuonna 2014 tutkimuksessa olivat mukana Helsinki, Espoo, Jyväskylä, Kouvola, Kuopio, Lahti, Oulu, Turku, Vantaa, Hämeenlinna, Tampere ja Eksote. Kyselyyn vastasi yhteensä 7700 asiakasta. Kyselyyn vastanneista asiakkaista eri kaupungeissa 55–70 prosenttia ilmoitti käyvänsä enintään kolme kertaa vuodessa terveyskeskuslääkärin vastaanotolla, kun taas kymmenen prosenttia vastaajista kävi lääkärin vastaanotolla yli 6 kertaa vuodessa.

Tutkimus toteutettiin jakamalla THL:n kyselylomake asiakkaille terveyskeskuksessa tai terveysasemalla käynnin yhteydessä. Vastaava kysely on toteutettu aiemmin vuosina 2010 ja 2012.

Asiasanat: