Tuomiokirkon kuusi tuli vuonna 2014 Turun Moisiosta Eero ja Anja Kuorilehdon pihalta. Noin 70-vuotias kuusi oli 22 metriä korkea, painoi yli 4 000 kiloa ja tyvessä oli leveyttä kymmenkunta metriä.

Vuoden 2014 joulukuusen lahjoittaneiden Anja ja Eero Kuorilehdon komea pihakuusi täytti pituuteen ja tuuheuteen liittyvät kriteerit. Pariskunta halusi luopua puusta, jotta myrsky ei olisi kaatanut sitä asuinrakennusten päälle.

Ilmoituksia sopivista ehdokkaista tulee pitkin vuotta, ja kaikki potentiaaliset kuuset käydään katsomassa.

– Tarkistimme 12 kuusta. Ilmoituksia tulee eniten lähialueilta, mutta on meille tarjottu kuusta myös Lahden seudulta, kertoo työmaapäällikkö Timo Kajava.

Kuusi kuljetettiin Moisiontien, Lentoasemantien ja Tampereen Valtatien kautta ohikulkutielle, josta edelleen jo vanhaa tuttua reittiä Hämeentielle ja Hämeenkadun kautta Tuomiokirkolle. Kuljetuksen kesto riippuu säästä. Tuuleton lämmin sää helpottaa kuusen lastausta ja oksien sitomista, kun taas vastaavasti tuuli ja pakkanen hankaloittavat ja hidastavat lastaustyötä. Kuusen pystytys aloitetaan heti kuljetuksen päästyä perille. Kuusi on pystyssä kirkon edessä saapumispäivänä noin klo 13.

Kuusi seisoi Tuomiokirkon edessä aina nuutinpäivään asti. Kun kuusi on palvellut kunniatehtävässään, se palautettiin lahjoittajilleen pätkiksi sahattuna.

Turku Energia lahjoitti perinteiseen tapaan kuusen valaistuksen. Valaistus toteutettiin ympäristöystävällisillä led-lampuilla. Kuusen valinnan, kaatamisen, kuljetuksen ja pystytyksen hoiti Kuntec Infra ja työn tilasi Turun Kiinteistöliikelaitos.