Kupittaanpuistoon rakennettava Uusi patsaspuisto on taideteos, jossa saa leikkiä. Uudenvuoden aattona avattavassa puistossa on otettu rakenteiden turvallisuus huomioon aikaisempaa paremmin.

Seikkailupuiston reunalla on jo kuukauden päivät seissyt aidattu ja peitetty työmaa-alue. Salaperäisen pressuhunnun alla valmistuu kaupunkilaisten malttamattomasti odottama Uusi patsaspuisto.

Pitkä suunnittelu- ja rakennusurakka alkaa olla loppusuoralla. Puiston avajaiset järjestetään Lasten uudenvuoden juhlien yhteydessä 31.12. kello 15 alkaen.

– Uusi patsaspuisto on kaupungin taideteos, jossa saa ja pitää leikkiä, Puisto tulee olemaan ikään kuin kaupungin joululahja sen asukkaille, maalailee hankkeen ohjausryhmää vetävä Mari Helin Turun kaupungin kiinteistöliikelaitokselta.

Uuden patsaspuiston rakenteet valmistuvat katoksen alla. Kuva: Antero Lynne

Lasten ehdoilla

Uusi patsaspuisto -projekti polkaistiin käyntiin alkuvuodesta 2015. Tuolloin kiinteistöliikelaitos kutsui viisi taiteilijaa (Ann Sundholm, Jan-Erik Andersson, Jani Rättyä, Eero Merimaa ja Oona Tikkaoja) suunnittelemaan patsaspuiston luonnoksia. Taiteilijoita auttoi puiston suunnittelussa joukko turkulaisia lapsia.

Lopulta taiteilijoiden luonnoksista järjestettiin äänestys, jonka voittajaksi valikoitui Tikkaojan Ötökkä-teos. Valinnassa painoivat Lasten parlamentin äänestystuloksen lisäksi idean toteuttamiskelpoisuus, taiteellinen kekseliäisyys ja turvallisuus.

– Projektin yhteisöllisyydestä kertoo paljon se, että kaikki viisi taiteilijaa halusivat jatkaa projektissa äänestyksen jälkeen. Jokainen heistä on osallistunut nyt loppusuoralla olevan teoksen suunnitteluun ja rakentamiseen, Helin kertoo.

Uuden patsaspuiston edistymistä on voinut seurata verkossa pitkin vuotta, kun kaupunki ja taiteilijat ovat raportoineet suunnittelu- ja rakentamisvaiheista sosiaalisen median välityksellä. Patsaspuistolla on oma Facebook-sivunsa ja kaupungin YouTube-kanavalla on ylläpidetty patsaspuiston vaiheista kertovaa videopäiväkirjaa.

 

Patsaspuiston pitkä historia

Kupittaanpuisto sai ensimmäisen patsaspuistonsa jo vuonna 1988. Myös tuolloin puisto suunniteltiin lasten ja taiteilijoiden yhteistyönä. Jättiläisistä ja lohikäärmeestään tunnetusta puistosta tuli nopeasti suosittu nähtävyys sekä turkulaisten että turistien keskuudessa.

25 vuoden jälkeen, vuonna 2013 legendaarinen puisto purettiin. Muun muassa vanerista, styroksista ja kanaverkosta valmistetut rakenteet olivat heikot, eivätkä täyttäneet EU:n leikkipuistoille asettamia turvallisuusstandardeja.

– Vaikka patsaspuisto oli alun perin suunniteltu vain väliaikaiseksi, oli sen purkaminen kaupunkilaisille kova paikka. Patsaspuistossa järjestettiin jopa mielenosoitus, kertoo Helin.

Jo purkuilmoituksen yhteydessä kerrottiin, että Kupittaalle on tulevaisuudessa mahdollista rakentaa vastaavanlainen paikka. Nyt yli kahden vuoden odotus on vihdoin palkittu.

Tällä kertaa turvallisuus on otettu huomioon hankkeen alkumetreistä saakka. Taiteilijat ovat saaneet koulutusta ja tukea turvallisuusasioihin liittyen.

– Projektin puitteissa on istuttu saman pöydän ääressä taiteilijoiden, insinöörien ja lakimiesten kanssa, Helin naurahtaa.

Patsaspuiston rakenneratkaisuista vastaa Sweco Rakennetekniikka Oy. Yhtiön tehtävänä on huolehtia siitä, että taideteoksesta tulee lasten leikit ja Suomen kelit kestävä.

– Tällä kertaa materiaalit ovat kunnossa. Patsaspuiston elinkaari on laskettu pitkäksi, Helin sanoo.

– Jos vanhan patsaspuiston purkamiseen suhtauduttiinkin närkästyneesti, on tämä uusi saanut valtavan hyvää palautetta jo nyt.

 

Jan-Erik Andersson valaa saappaita. Kuva: Antero Lynne
Asiasanat: