Kaupunki järjestää touko-kesäkuussa viisi kävelyretkeä villiyrttien maailmaan. Paikallisiin villiyrtteihin tutustutaan asiantuntijan johdolla kaupungin keskustassa, Urheilupuistossa. Retkille on ilmoittauduttu reippaasti ja RYHMÄT OVAT TÄYNNÄ.

Rikkaruohoista juhlajuomaa

Vuohenputki ja nokkonen ovat kenkku kaveripari, jotka esiintyvät sinnikkäinä puutarhoissamme, usein myös yksissä tuumin. Onneksi seuraavalla kerralla näitä vihulaisia kitkiessäsi voit yhdistää työsi hedelmät ja haudutella niistä herkullisen kesäjuoman. Limetti täydentää nokkosen hieman mustaherukkaista aromia, ja sitruuna tukee vuohenputken jo valmiiksi sitrusmaista makua. Sitruunamehun ja makeutuksen määrää säätelemällä saat juuri itsellesi mieluisan juoman. Ilmankin sitruksia pärjäät, jos puutarhassasi on raparperi – tee siitä väkevä mehu ja käytä sitä sitruunan sijaan.

Tämä nektari toimii myös kesäjuhlien alkoholittomana alkumaljana, eikä mikään estä lisäämästä lorausta miestä väkevämpää kirkasta joukkoon. Juoma, joka vaihtaa väriään kesän edetessä pinkistä vihertävään, tarjoaa keskustelunavauksenkin kuin itsestään. Annos on iso, mutta tätä kuluu kesällä runsaasti – voit silti tietenkin puolittaa annoksen.

Päivin vuohenputki-nokkossima

5 – 6 l           nokkosen ja vuohenputken nuoria lehtiä (ja/tai verson latvoja)
10 l               kiehuvaa vettä
½ kg             fariinisokeria (voit käyttää myös pelkästään tavallista sokeria, niin yrttien väri tulee esille)
½ kg             sokeria
6                    sitruunan (ja 2 limetin) mehu tai 5 dl väkevää raparperimehutiivistettä
1                    sitruunan kuoren värillinen osa
1                    limetin kuoren värillinen osa
½ tl               hiivaa

Pane kylmä vesi kuumenemaan isoon kattilaan. Puhdista ja huuhtele rikkaruohosi, ota vastaan puolisosi ihmettely ja mahdollinen pilkka. (Se viimeksi nauraa, joka parhaimman siman panee!)

Kuori hyvin pestyt sitruunat ja limetti, purista sitrukset, lisää mehu ja kuoret huuhdeltujen versojen päälle. Tai lorauta joukkoon raparperimehu. Lisää sokerit.

Kaada kiehuva vesi yrttien päälle, sekoittele jotta sokeri liukenee. Jäähdytä huoneenlämmössä kädenlämpöiseksi, siivilöi ja lisää hiiva (voit siivilöidä myös vasta seuraavana päivänä).

Jätä yöksi huoneenlämpöön, pullota seuraavana päivänä ja säilö viileässä. Sima on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

resepti: Päivi Lehtonen, Perinnepata

Villiyrttien satokausi on alkanut ja ravintolakokki-biologi Päivi Lehtonen opastaa mitä osia mistäkin villiyrtistä kannattaa mihinkin aikaan kerätä. Villiyrttikierroksella opit tunnistamaan ravintorikkaita kasveja niiden luonnollisessa ympäristössä. Kuulet mistä kasveja voi jokamiehenoikeudella kerätä. Omatoimista kasvien keruuta varten Päivi Lehtonen suosittelee hankkimaan hyvän tunnistusoppaan.

Villiyrttejä kannattaa oppia keräämään ja käyttämään, sillä ne ovat täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita. Villiyrtit ovat monikäyttöisiä; voit valmistaa niistä esimerkiksi mehuja ja juomia, salaatteja ja muhennoksia, leipiä ja keittoja sekä maustaa niillä kastikkeita, jälkiruokia ja ihan tavallista kotiruokaa. Seuraavaa satokautta kelpaa odotella, jos on osannut säilöä luonnon omaa superfoodia.

Villiyrttikierrokset järjestetään

  • ma 16.5. klo 18.00 - 20.00
  • ma 23.5. klo 13.00 - 15.00
  • to 2.6. klo 18.00 - 20.00
  • ma 6.6. klo 18.00 - 20.00
  • ke 8.6. klo 13.00 - 15.00
  • RYHMÄT OVAT TÄYNNÄ

Kierroksen lähtöpaikka on virastotalon takana, kesäteatteriin ja puistoon johtavien portaiden juurella, Paavo Nurmen puistotien ja Samppalinnankadun kurvissa.

Kierrokset vetää Päivi Lehtonen, kasvi- ja sieniekologiasta väitellyt biologi, ravintolakokki ja villiyrttikurssittaja. Päivillä on oma toiminimi Perinnepata.

 

Tämä on kaunistamisrahaston varoin tehty 
  • Kaunistamisrahasto on lahjoitusrahasto, joka on perustettu Turun kaupunginvaltuuston 24.1.1972 ja 11.2.1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto, Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.
  • Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä summa Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. 
  • Kaunistamisrahaston tuotto käytetään ensisijaisesti kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden kehittämiseen ja uusiin kaunistamishankkeisiin. Summan määrittää tarve. 
  • Varoja on koordinointiryhmän esityksestä käytetty muun muassa puistojen parannukseen, ulkoveistosten infokyltteihin, taideteosten hankintaan ja huoltoon sekä töhryjen poistoon. 
Asukkailta kysyttiin vuonna 2015 ideoita kaunistamiskohteista ja kaupunkilaiset lähettivät lähes 200 ehdotusta kaupungin kaunistamiseksi. Yrttikävely on yksi Vihervuoden tapahtumista.
Kaupunginosa/Alue: