Turun uuden yleiskaavan valmistelujen tueksi toteutetulla karttapohjaisella verkkokyselyllä kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä asumiseen, palveluihin, viher- ja virkistysalueisiin sekä liikkumiseen liittyen. Tulevaisuuden Turku 2029 -kyselyyn saatiin yli 6 000 karttamerkintää ja yhteensä 765 vastaajaa. Kysely oli avoinna 15.2.–15.3.2016.

Kuva: Vastaajat sijoittaisivat uutta asuinrakentamista erityisesti Iso-Heikkilään, Koroisille ja Itäharjulle

Kyselyssä kaupunkilaiset saivat merkitä kartalle muun muassa paikkoja asuinrakentamiselle, kohteita, jonne tarvittaisiin lisää palveluja, sekä tärkeitä viher- ja virkistysalueita ja reittejä, joissa liikkumisen tulisi olla sujuvampaa.

Uutta asumista Satamaan ja Iso-Heikkilään, Koroisille sekä Itäharjulle

Kyselyllä on tavoitettu erityisesti keskustassa ja sen tuntumassa asuvat turkulaiset, mutta vastaajia on lähes kaikilta Turun postinumeroalueilta. Vastaajiksi on saatu erityisesti ansiotyössä olevia sekä opiskelijoita, ja etenkin 20–29-vuotiaat sekä myös 30–39-vuotiaat ovat olleet innokkaita vastaamaan kyselyyn. Miehet ovat kyselyn vastaajissa hieman yliedustettuina.

Eniten karttavastauksia annettiin asumiseen liittyen: paikkoja ja alueita asuinrakentamiselle osoitettiin yli 1 600 ja paikkoja ja alueita, jonne ei saa kohdistaa asuinrakentamista, merkittiin yli 950. Vastaajat ovat osoittaneet asumisenpaikkoja erityisesti Sataman ja Iso-Heikkilän suunnalta, Koroisten alueelta sekä Itäharjun teollisuusalueelta.

Opiskelijoille lisää palveluja

Lisää palveluita vastaajat ovat toivoneet koko keskustan alueelle, etenkin Port Arthurin ja Sataman seudulle sekä Ylioppilaskylän ympäristöön. Yhteensä merkintöjä on tehty koko Turun alueella lähes 500. Vastaajien palvelutoiveissa korostuvat etenkin kaupan palvelut sekä ravintola- ja kahvilapalvelut.

Myös nykytilassa säilytettäviä tärkeitä viher- ja virkistysalueita merkittiin useita, yli 800 karttamerkinnän verran. Liikkumisen osalta kantaa otettiin varsinkin kevyen liikenteen sujuvuuteen ja turvallisuuteen keskustan alueella.

Tarkemmat tulokset julkaistaan kesällä

Kyselyn vastaukset analysoidaan tarkemmin kevään aikana. Tulokset tullaan julkaisemaan Yleiskaavan 2029 sivuilla (www.turku.fi/yleiskaava2029) kesän aikana sekä esittelemään myöhemmin myös suuraluekohtaisissa yleisötilaisuuksissa.

Yleiskaavan toteutumisen tavoitevuosi on 2029, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Vuoden 2016 aikana Yleiskaavasta 2029 valmistellaan luonnos, joka työstetään lopulliseksi kaavaksi vuonna 2017.

Yleiskaavalla ohjataan yleispiirteisesti kaupunkiympäristön ja liikennejärjestelmien kehittämistä ja sijoittumista. Tavoitteena on toimiva, taloudellinen ja eheä yhdyskuntarakenne. Yleiskaavan valmistelua ohjaa Turun ja naapurikuntien hyväksymä Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035. Kaavalla varaudutaan 20 000 uuteen turkulaiseen.

Lisätietoja: www.turku.fi/yleiskaava2029

Asiasanat: