Turun kaupunki järjestää maahanmuuttajataustaisille turkulaisille Suomi tutuksi -päiviä, joissa uppoudutaan suomalaiseen kulttuuriin ja arkeen. Touko- ja kesäkuussa Turussa pääsee esimerkiksi tutustumaan suomalaiseen vanhustenhuoltoon, demokratiaan ja urheiluhenkeen.

Kevään aikana maahanmuuttajataustaiset turkulaiset ovat jo tutustuneet muun muassa Suomen historiaan Turun linnassa ja suomalaisen naisen erilaisiin rooleihin Kuralan Kylämäessä. Tapahtumat ovat Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan järjestämiä Suomi tutuksi -päiviä.

Tapahtumiin osallistuu satoja maahanmuuttajia. Esimerkiksi Kuralan Kylämäen vierailu keräsi noin 300 osallistujaa. Osa maahanmuuttajaopiskelijoista kävi vierailua läpi oppitunneilla päivän jälkeen. Näin kirjoitti erään ryhmän opiskelija keväisestä tutustumisretkestä:

"Minä ja minun opiskelukaverit kävimme opettajan kanssa Kuralan Kylämäessä. Siellä on maaseutua. Se oli kaunista. Keittiössä nainen teki kuivaa ruisleipää. Nainen teki mattoa kangaspuissa. Minä yritin tehdä maton kangaspuissa. Se oli helppo. Sitten kävelin puujaloilla se oli vaikea. Siellä oli paljon ihmisejä. Siellä oli aurinkoinen päivää. Se oli kiva paika."

- Ayan -

Suomi tutuksi -päivät jatkuvat kevään ja kesän aikana. Luvassa on nyt ensimmäistä kertaa muun muassa vierailuja vanhainkotiin ja Turun valtuustoon.

–Maahanmuuttajien on tärkeää tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan arjen tasolla. Monelle maahanmuuttajalle suomalainen demokratia tai vanhustenhuolto on ihan uusi juttu, sanoo Suomi tutuksi -päiviä organisoiva Kati Leskinen.

–Tutustuminen vanhainkotiin voi saada opiskelijat pohtimaan työllistymistä alalle, pohtii kotoutumiskurssin opettaja Hannele Lipponen Arffman Consultingilta.

Kevään ja kesän Suomi tutuksi -päivien tarkoitus on myös tuoda maahanmuuttajataustaisia ja kantasuomalaisia turkulaisia enemmän yhteen. Monet maahanmuuttajat harmittelevat sitä, että eivät tutustu suomalaisiin.

–Vierailemme yhdessä esimerkiksi kaatopaikalla ja jätevedenpuhdistamolla sekä treenaamme 5-ottelua Urheilupuistossa. Yhdessä tekeminen helpottaa kohtaamisia, uskoo Kati Leskinen.

Lisätietoja maahanmuuttajien vapaa-ajan palveluista saat koordinaattori Kati Leskiseltä, kati.leskinen@turku.fi.