Euroopan merkittävin merialan konferenssi European Maritime Day (EMD) käynnistyi keskiviikkona Turun Logomossa. Yli tuhannen osallistujan konferenssin teemana oli kestävä sininen kasvu Investing in competitive Blue Growth – smart and sustainable solutions.

Euroopan meripäivän konferenssi jatkui Turun Logomossa torstaina teemaistunnoilla. Aiheina olivat konkreettisten ratkaisujen löytäminen sinisen kasvun investointien edistämiseksi, merihallinnoinnin parantamiseksi, merialan yhteistyön ja osaamisen kehittämiseksi sekä puhtaan energian hyödyntämiseksi.

Merialalla on paljon mahdollisuuksia taloudelliseen kasvuun, joka perustuu innovaatioille ja klustereiden toiminnalle. Istunnoissa kysyttiin etenkin, miten voidaan älykkäästi ja kestävästi edistää näitä innovaatioita ja muutoksia, joita meriala tarvitsee.

Merialan toimijat verkostoituivat EMD:n Matchmaking-tapahtumassa. Kuva: Kari Vainio
Meripäivän yhteydessä järjestettiin myös Navigate -tapahtuma Messukeskuksessa. Meyerin Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell kiersivät osastoilla ja keskustelivat merialan kysymyksistä. Kuva: Kari Vainio

Digitalisaatio on merialalla välttämättömyys

Digitalisaatio tarkoittaa merialalla konkreettisia, tiedon keräämiseen ja hyödyntämiseen ja tietoyhteyksien kehittämiseen liittyviä muutoksia. Toisaalta se merkitsee myös uudenlaista tapaa tehdä yhteistyötä: meriala, kuten muutkaan elinkeinot, ei voi enää lukittautua omalle sektorilleen, vaan eri alojen täytyy tehdä yhteistyötä innovaatioiden löytämiseksi.

Myös merialan tutkimus vaatii poikkitieteellistä lähestymistapaa, ja sen tulisi tulevaisuudessa vastata paremmin sinisen, kestävän kehityksen tarpeisiin. Yritysten näkökulmasta digitalisaatio merkitsee tehokkaampia, nopeampia ja myös ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluita asiakkaalle.

- Digitalisaation edistämiseen käytetään Euroopassa huomattavasti vähemmän resursseja kuin esimerkiksi Kiinassa. Meidän tulee työskennellä niin, että tarjoamme uusille yritys- ja toimintamalleille mahdollisuuksia, totesi varapääjohtaja Antti Peltomäki EU-komission Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosastosta.

Samanaikaisesti merialan toimijoiden on yhdessä pyrittävä luomaan kehykset ja kehityssuunnat, joiden pohjalta alan tarpeet selvitetään ja mereen liittyvää hallintoa yhtenäistetään.

- Suomi on hyvä esimerkki siitä, että kaikkien kansallisten merialan toimijoiden eli yritysten, korkeakoulujen ja hallinnon yhteistyö todella toimii. On myös tärkeää, että toimimme sinisen kasvun edistämiseksi paitsi kansallisella ja alueellisella myös globaalilla tasolla, painotti Wärtsilän Portfolio Manager Ilkka Rytkölä.

Euroopan meripäivä seuraavan kerran Poolessa 2017

Turku sai konferenssin osallistujilta paljon kiitosta järjestelyistä ja lämpimästä tunnelmasta. Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell kiitti loppupuheenvuorossaan Euroopan komissiota, Suomen hallitusta ja ministeriötä hyvästä yhteistyöstä. Hän kehotti osallistujia jatkamaan työtä myös tapahtuman jälkeen ja viemään keskustellut aiheet ja niiden ratkaisut käytäntöön.

- Sininen kasvu sekä lähivesillämme että globaalisti tarjoaa valtavat kasvun mahdollisuudet niin työpaikkojen kuin investointien muodossa – nyt on meidän kaikkien tehtävä toteuttaa tämä kestävästi.

Euroopan meripäivän konferenssin jälkeen vuorossa on vielä kaikelle yleisölle avointa meriaiheista ohjelmaa, joka jatkuu läpi viikonlopun. Seuraavan kerran Euroopan meripäivä järjestetään Poolessa, Englannissa toukokuussa 2017.

Aleksi Randell luovutti Euroopan meripäivän isännyyden Poolen kaupunginjohtajalle Xena Dionille. Kuva: Kari Vainio

 

Konferenssivieraat saivat kahden päivän ajan äänestää mielestään parhainta eurooppalaisesta satamakaupungista otettua valokuvaa. Voittajaksi äänestettiin Piia Leinon Turun satamasta ottama iltakuva.