Turun kaupunkikuvaan on viime viikkoina tuotu 350 puulaatikkoa. Kyse on kaupunkiviljelyyn kannustavasta hankkeesta, johon kuka tahansa on voinut ilmoittautua viljelijäksi. Laatikoista löytyy kaikkea porkkanoista osterivinokkaisiin.

Turun tekijät

Juttusarjassa TET-harjoittelijat Axel ja Jusa tapaavat Turun kaupungin työntekijöitä ja kirjoittavat heidän arjestaan.

Pojat hoitavat myös kuvaamisen, ja työn tuloksia voi seurata Instagramissa tunnuksella #turuntekijät.

Kaupunkiviljelyhankkeen käytännön arkea pyörittävät viherassistentit Jonne Linna-Alho ja Anna-Maria Märsynaho. Molemmat ovat hiljattain aloittaneet kesän yli ulottuvassa pestissään ja kertovat pitävänsä monipuolisesta työstä.

– Työ vaihtelee toimistotyöstä kaupunkilaisten tapaamiseen ja viljelylaatikoiden kuljetukseen. Projektissa pääsee käyttämään luovuutta, koska esimies on innostava ja kannustaa ideoimaan, kertoo Turkuun Oulusta asti saapunut Anna-Maria.

Molemmilla projektityöntekijöillä on taustalla viheralan opintoja, mutta viljelyoppeja on haettu monella eri tavalla.

– Minulla kaikki on lähtenyt siitä, että olen siirtolapuutarhan palstalla testannut, miten mikäkin toimii. Koulun kautta tietty on sitten oppinut, että mitä ne kasvit tarvitsee muutakin kuin vettä, hymähtää Jonne.

Suosio yllätti työntekijät

Omia viljelylaatikoita kaksikko ei ehtinyt hankkia niiden kovan suosion takia. Laatikoita on jaettu yli 80 kohteeseen ympäri Turkua, yhteensä 350 kappaletta.

– Ei ole meillä omia laatikoita, me myöhästyttiin siitä hausta! Projekti oli suositumpi, kuin osattiin odottaa, kertoo Anna-Maria.

– Erikoisimpia laatikoiden sijoituspaikkoja ovat ehkä Kakolanmäki ja tämä Veistämönaukio, jota myös skeittaajat käyttävät aktiivisesti. Tästä tuli yhdenlainen, erilainen kohtauspaikka. Myös muutamat hylätyt tontit ovat saaneet viljelyn kautta uuden elämän.

Lajien laaja kirjo

Erikoisimpia laatikoiden istutuksia ovat ruoko ja erään viljelyporukan istuttamat osterivinokkaat. Viljelylaatikoilla näkee kaiken ikäisiä viljelijöitä päiväkotilapsista eläkeläisiin.

– Osterivinokkaat ovat siis sieniä. Laatikoissa voi viljellä lähes mitä vain, laillisuuden rajoissa, naurahtaa Jonne.

– Tärkeätä tässä on se, että kaikilla on mahdollisuus itse vaikuttaa omaan kaupunkiympäristöönsä. Voimme näin myös innostaa kaupunkilaisia mukaan viherprojektiin, kasvattamaan itselleen ruokaa, jatkaa Anna-Maria.

Entä mitkä ovat kaupungin viherassistenttien lempiyrtit?

– Niitä on niin monta… Mutta valitsen kamomillan, pohtii Anna-Maria.

– No ehkä basilika. Kai se yrtiksi voidaan laskea? päättää Jonne.