Turun seudun kuntien elinkeinopalveluiden uudistaminen astui heinäkuun alussa askeleen eteenpäin. Turun Seudun Kehittämiskeskuksen kaikki toiminnot ja henkilöstö siirtyivät 1.7.2016 osaksi Turku Science Park Oy:tä, joka jatkossa vastaa seutukunnan kaikista yrityspalveluista.

Turun seudun (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku) yrityksille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille tarkoitetuista palveluista vastaa jatkossa Turku Science Park Oy.

Yli neljännesvuosisadan ajan toiminut yhtiö on tähän asti keskittynyt innovatiivisen ja tutkimuslähtöisen yritystoiminnan vauhdittamiseen yhdistämällä korkeakoulut, yritykset ja julkisen sektorin ns. triple helix -mallin mukaisesti. Turun Seudun Kehittämiskeskuksen toiminnassa painopiste on ollut yrittäjyyden ja yritystoiminnan edistämisessä ja toisaalta seudun 11 kunnan välisen elinkeinopoliittisen yhteistyön toteuttamisessa.

Toimintaympäristön muutos edellyttää uudistumista

Uudistuvan Turku Science Park Oy:n toimitusjohtajana aloittava Niko Kyynäräinen pitää Turun Seudun Kehittämiskeskuksen ja Turku Science Park Oy:n toimintojen yhdistämistä ja yhtenäisen, koko Turun seudun elinkeinotoimintaa vauhdittavan kokonaisuuden muodostamista luontevana kehityksenä.

– Turku Science Parkin alueelle on kuluneiden vuosien aikana kasvanut selkeä business-keskittymä. Samaan aikaan innovatiivisuus, digitalisaatio ja teknologioiden nopea kehitys ovat häivyttäneet toimialojen ja toimijoiden välisiä rajoja. Tätä taustaa vasten kaksi vuotta sitten solmittu innovaatiosopimus ja kuluvan kesän alussa allekirjoitettu Turun seudun kuntien elinkeinosopimus ovat vastaus muuttuneen toimintaympäristön asettamiin haasteisiin, Niko Kyynäräinen sanoo.

Tutut palvelut jatkuvat

Turku Science Park Oy:n aiemmat painopisteet life science-, ict- ja kemia/clean tech -sektoreilla säilyvät ja saavat nyt rinnalleen etenkin valmistavaa teollisuutta palvelevan tulevaisuuden teknologiat -kokonaisuuden sekä esimerkiksi pelit ja elokuvat kattavan elämysteollisuuden.

– Molempien organisaatioiden jo tutuksi käyneet toiminnot ja palvelut kuten Turun seudun yrityspalvelupiste Potkuri, startup-yhteisö SparkUp, life science -alaa palveleva BioTurku, Turku Future Technologies ja Länsi-Suomen elokuvakomissio jatkavat toimintaansa tuttuun tapaan. Lähikuukausina kuitenkin Turku Science Park Oy:n organisaatiota uudistetaan ja myös toimintojen ja palveluiden nimiä saatetaan tarkistaa.

Kyynäräinen muistuttaa, että tärkeintä on yrittäjille selkeän ja yhden luukun kautta avautuvan palvelukokonaisuuden luominen.

– Matala kynnys hakeutua palveluiden ja verkostojen pariin on tärkeää yrittäjyyden ja uuden liiketoiminnan edistämiseksi. Se on yksi väline, jolla uudistuva Turku Science Park Oy haluaa vahvistaa Turun seutukunnan kasvuedellytyksiä ja palvella kaikkia osakaskuntia, Niko Kyynäräinen muistuttaa.