Turun kaupunki järjestää yhdessä Turun luonnonsuojeluyhdistyksen ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa Siisti Aurajoki -tempauksen. Tapahtuman aikana lauantaina 30.7. klo 14–18 joesta poimitaan sou-taen roskia Tuomiokirkkosillan ja Teatterisillan väliseltä matkalta. Tempauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota Aurajoen roskaantumiseen.

Roskankeruutapahtuman ajankohdaksi on tarkoituksella valittu viikonloppu, jolloin kaupunkifestivaali DBTL järjestetään. Tempaus järjestetään tänä kesänä viidettä kertaa, ja tällä kertaa samaan aikaan Turussa pidetään myös Kuninkuusravit ja Swan Regatta. Tapahtumat lisäävät liikkuvien ihmisten ja siten myös roskaamisen määrää.

– Tapahtumarikkaan viikonlopun merkitys roskan määrään on aika suuri, vaikka sää tietysti vaikuttaa myös asiaan. Liikkuvien ihmisten määrä loogisesti lisää roskaamista, eivätkä tapahtumiin osallistuvat ihmiset muista välittää siisteydestä ihan niin paljon kuin tavallisesti, kertoo Turun luonnonsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Riikka Armanto.

Joesta kerätyt roskat lajitellaan ja lasketaan, minkä avulla tuotetaan tietoa luontoon päätyvien roskien määrästä ja koostumuksesta. Samaan aikaan roskia kerätään myös jokirannasta. Tempauksen aikana poimitut roskat toimitetaan asianmukaisesti roska-astioihin ja pantilliset palautustuotteet jaetaan halukkaille ohikulkijoille.

Turun kaupunki tukee yhdistysten toimintaa toisen kerran tarjoamalla veneen roskien keräämistä varten. Edellisinä vuosina tempauksessa on kerätty joesta jätesäkillinen metallitölkkejä ja kolme-neljä jätesäkillistä muuta roskaa.

Roskat vaikuttavat luonnossa pitkään

Roskien haitallisuus ja vaarallisuus vaihtelee roskatyypeittäin, mutta Riikka Armanto muistuttaa, että jo pienikin roska voi olla haitallinen ympäristölle. Esimerkiksi tupakantumppien sisältämät aineet liukenevat veteen, ja lasinsirujen kaltaiset esineet aiheuttavat vahingoittumisia. Roskatyypeistä haitallisin lienee pitkäikäisyyden vuoksi muoviroska.

– Muoveista liukenee aineita veteen, ja ne myös keräävät pinnalleen muita hormonitoimintaa häiritseviä myrkkyjä, kuten DDT:tä ja PCB:tä. Muovit eivät maadu tai häviä, vaan ne ovat ihmisen mittakaavassa erittäin ikuisia. Muoviroskat hajoavat jatkuvasti yhä pienemmiksi palasiksi, mikro- ja nanomuoveiksi, jotka kertyvät eliöihin ruuansulatuksen kautta, Armanto listaa.

Luonnon pitämiseksi puhtaana Armannolla on yksinkertainen ohje, joka pätee niin tapahtumissa, illanvietoissa kuin arkena.

– Älä milloinkaan heitä mitään roskaa maahan tai vesistöihin. Kaikki roskat tupakantumpeista alkaen kuuluvat roska-astiaan, joko suoraan tai taskun kautta vietynä. Itse kukin voi myös huomauttaa kavereilleen roskaamisesta tai siivota muiden heittämiä roskia kykenemisensä mukaan.

Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen haluaa tehdä Turusta entistäkin siistimmän ja viihtyisämmän. Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin omilla teoillaan ja ideoillaan sekä jakaa niitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #siistiturku. Kehittämisideoita voi välittää myös kaupungin palautepalveluun (www.turku.fi/palaute).

Siisti Aurajoki -tempauksen järjestää Turun luonnonsuojeluyhdistys ry. Mukana ovat myös Turun ammattikorkeakoulun Resurssitehokkaan liiketoiminnan tutkimusryhmä ja Turun kaupunki. Siisti Turku -kampanjaan kuuluvat lisäksi Pidä Saaristo Siistinä ry ja Itämerihaaste.

Kuva: Simo Nieminen.

Uutinen päivitetty 26.7.2016 klo 10.58: Poistettu merkintä Iloelo ry:n osallisuudesta tapahtuman järjestämisessä.

Kaupunginosa/Alue: