Vaihtoehtoisen musiikkitarjonnan festivaali H2Ö järjestettiin Ruissalon telakalla 22.–23. heinäkuuta, ja se houkutteli saaren itäosaan noin 8 000 kävijää – hieman vähemmän kuin edellisvuonna.

Tapahtumassa esiintyi yhteensä 92 artistia tai yhtyettä eri genreistä jazzista punkiin. Huomattavimpiin esiintyjiin lukeutuivat yhdysvaltalainen alternative rock -yhtye Mercury Rev, espanjalainen Hinds ja kotimainen rytmiorkesteri Jätkäjätkät.

Kolmatta kertaa järjestetty H2Ö jäi festivaalin historian viimeiseksi. Ruissalon telakan kehittämisen vuoksi toiminnan jatkuminen ei ole vakaalla pohjalla, ja telakka-alueen muuttaminen festivaalikäyttöön on jo nykyisellään talkooväelle suuri ponnistus. Festivaalin vastaava tuottaja Tuomas Sara oli kuitenkin tyytyväinen viimeiseen rutistukseen.

– Saavutimme vihdoin sen, mitä lähdimme tällä tapahtumalla hakemaan. Kahden vuoden harjoittelun jälkeen kaikki toimi sulavasti ja festivaali sujui positiivisessa hengessä kävijämäärän pienoisesta laskusta huolimatta, Sara arvioi.

Etno-jazz-yhtye Jargoslavia tanssitti yleisöä hämärtyvässä lauantai-illassa.

Musiikkifestivaali yhdisti Turun taidepiirit

Osaksi H2Ö:tä kuului myös muiden taidemuotojen kuin musiikin tuominen festivaalialueelle. Tapahtumassa oli esillä niin installaatioita, videoteoksia kuin esiintymiskilpailuja. Niitä varten yhteistyötä tehtiin muun muassa Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijoiden, Turun seudulla toimivien kulttuuriyhdistysten sekä lukuisten yksittäisten taiteilijoiden kanssa.

– Turun kulttuurikenttä on tiivis ja täällä tehdään paljon yhteistyötä eri taidealojen halki. Kun ihmiset tuntevat toisensa, on helppo pyytää eri osaajia mukaan yhteistyöhön. Turku on myös sen kokoinen paikka, että tehdyt asiat näkyvät ja kuuluvat kaupungilla, Sara kiittelee.

Telakkamiljöö pirstoutui ja heijastui Sirja Mobergin Määrittämättömän läsnäolon pinnalla.

H2Ö pysyi alusta loppuun turkulaisena tapahtumana. Aikaisemmin, vuosina 2009-2013, sama ydintekijäryhmä järjesti Uittamon paviljongilla Ilmiö-festivaalia.

– Tekijät ovat pysyneet samoina, vaikka tuotantoryhmä on toki vuosien varrella kasvanut. Olemme tältä seudulta kotoisin ja kasvaneet Turun vaihtoehtokulttuurin parissa. Sitä kautta on syntynyt ajatus, että ehkä tällainenkin tapahtuma on mahdollinen järjestää, jo ensimmäisestä Ilmiöstä vastannut Sara kertoo.

Kysymyksen uudesta festivaalista Sara kuittaa pelkkinä huhuina, sillä mitään korvaavaa tapahtumaa ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa.

H2Ö:n mahdollista seuraajaa odotellessa Turun muut musiikkitapahtumat viihdyttävät yhä laaja-alaisesti. Heinäkuussa 2016 Turussa järjestetään musiikkifestivaaleja neljänä peräkkäisenä viikonloppuna: Ruisrockin, Turku Modernin ja H2Ö:n jälkeen jäljellä on vielä Down by the Laituri, jota elokuussa seuraavat Aura Fest ja Turku Jazz Festival.

The Slag Brick Project kuului festivaalin viimeisiin esiintyjiin.
Yleisö pääsi laatimaan taidetta, jota rakennusten seinille heijastettiin pimeän tultua.
 
Kohtaaminen Olli Suorlahden Vesi löytää tiensä -teoksen äärellä.

 

Myyntiä keskellä festivaalialuetta sijainneen takomon luona.

Pääkuva: Rock-artisti Jukka Nousiainen oli yksi Meri-päälavan esiintyjistä.

Asiasanat: 
Kaupunginosa/Alue: