Europeade on Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma, joka vuonna 2017 saadaan ensimmäistä kertaa Suomeen. Turun tavoitteena on tehdä tapahtumasta kaikkien aikojen paras.

Vuodesta 1964 asti järjestetty Europeade on taiteen ja kulttuurin kohtauspaikka, jossa juhlitaan avointa ja monikulttuurista Eurooppaa. Tapahtuman aikana kansallispukuiset musiikki- ja tanssiryhmät kymmenistä eri maista tekevät tunnetuksi osaamistaan. Näytöksiä, konsertteja ja paraateja on luvassa niin esiintymislavoilla kuin kaduilla ja toreillakin.

Yksistään Suomessa on arvioitu olevan 25 000 kansantanssin harrastajaa ja kansanmusiikin harrastajia samoin kymmeniä tuhansia. Turun Europeadeen odotetaan jopa 5000 osallistujaa.

Turun edustajat ottivat  Europeade-isännyyden vastaan heinäkuun lopussa Belgian Namurissa. Mukana oli noin 80 turkulaista tanssijaa, jotka osallistuivat innokkaasti Turun tapahtuman ennakkomarkkinointiin.

 

Turkulaiset tanssijat kävelivät kulkueessa sateesta huolimatta aurinkoisesti hymyillen.

Osa Suomi 100 -ohjelmaa

 

Europeaden Suomen koordinaattorina toimii pitkän linjan kansanperinneaktiivi Hilu Toivonen-Alastalo, jolla on onnistuneelle tapahtumalle vain yksi kriteeri:

-Me aiomme tehdä Turussa parhaan Europeaden ikinä! Suomalainen kansanperinne on väkevää ja elinvoimaista, Turussa on mahtavat puitteet todelliselle kansanjuhlalle ja itsenäisen Suomen satavuotisjuhlinta antaa luonnollisesti tapahtumalle arvokkaan lisäsäväyksen.

Tapahtuma on mukana Suomi 100 -ohjelmassa, joten Turkuun saapuvat kansanperinteen harrastajat sekä esitysten katsojat pääsevät omalta osaltaan myös juhlistamaan Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta.

-Turun Europeadessa tähdätään myös Guinnesin ennätystenkirjaan tutulla perisuomalaisella ”kansantanssillamme”. Tavoitteena on saada yhden illan aikana enemmän ihmisiä humppaamaan yhtä aikaa kuin koskaan missään aikaisemmin, Toivonen-Alastalo visioi.

Ennätystavoite liittyy Suomi 100 -ohjelman Koko Suomi tanssii 2017 -kampanjaan, jota koordinoi Tanssin Tiedotuskeskus. Humppaa opetetaan tapahtuman alla verkossa, tietoiskuissa ja paikallistapahtumissa.

Europeade 2017 -tapahtuman virallinen ilmoittautuminen käynnistyy vuoden 2017 alussa.

Suomen Europeade www.turku.fi/europeade2017
Taustaorganisaatio www.europeade.eu