Suomi täyttää 100 vuotta ensi vuonna. Juhlavuoden valmistelut ovat kansallisesti jo pitkällä ja syksyn kuluessa luodaan myös Turun juhlavuoden tarkemmat askelmerkit.

Luvassa on hieno vuosi, jonka ohjelma syntyy monella taholla. Vuoden tavoite on meidän suomalaisten yhteenkuuluvaisuuden tunteen lisääminen ja yhdessä tekeminen.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi on iso ponnistus kaupungille. Juhlavuonna Turussa on paitsi kaupungin järjestämiä tapahtumia, satoja muiden tahojen ja yksittäisten kaupunkilaisten järjestämiä tapahtumia laidasta laitaan. Juhlavuoden koordinoinnista ja viestinnästä vastaavat Turun kaupungilla Kirsi Virta ja Mari Puutio.

Kuka vaan voi luoda ohjelmaa

– Tehtävämme on houkutella turkulaisia ohjelman tekemiseen ja tukea ohjelmahankkeita. Kynnys on matala; kuka vaan voi osallistua ja hyvin monella tavalla, Mari vinkkaa. 

Keveimmillään Suomea voi juhlistaa vaikka tarjoamalla pullakahvit naapurille ja toisaalta voi toteuttaa isommankin tapahtuman, hankkeen tai projektin hakemalla kaupungilta avustusta kustannusten kattamiseen.

Avustuksen edellytyksenä on, että ohjelmaehdotuksessa on esillä yhteys Suomen itsenäisyyteen ja se edistää yhdessä tekemisen -teemaa.

Omiin ohjelmaehdotuksiin voi hakea avustuksia tänä syksynä ja vuoden 2017 alussa ja tukea voi saada tuhannesta eurosta aina kymmeneen tuhanteen saakka.

Turussa huippujuhlat kesällä 2017

Turun kaupungin Suomi 100 -lahjat turkulaisille ja kaikille suomalaisille ovat ensi kesän mittavat yleisötapahtumat Tall Ships Races -purjelaivakisa, joka rantautuu Aurajoelle jo viidettä kertaa sekä Euroopan suurin kansanperinnetapahtuma, Europeade. Se tuo Turkuun tuhansia kansanmusiikin ja kansantanssin harrastajia yli kahdestakymmenestä maasta.

Myös kaupungin toimialat ovat kirjanneet ensi vuoden toimintasuunnitelmiinsa erilaisia aktiviteetteja juhlavuodeksi. Liikunta ja kulttuuri ovat vahvasti esillä ja turkulaisten hyvinvoinnin edistäminen muutenkin. Suunnitelmissa on myös kaupungin ehostaminen juhlavuoden kukkaistutuksilla ja kirjastosillan valaistuksilla. Ja jos hyvin käy, huristellaan Kakolanmäelle Funikulaarin kyydissä ensi vuonna.
 

Kuva: Mari Puutio vastaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden viestinnästä ja Kirsi Virta ohjelman koordinoinnista Turussa ja Varsinais-Suomessa.