Tuleva Wäinö Aaltosen museon juhlavuoden suurnäyttely "Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata" peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa Wäinö Aaltosen taiteen kautta. Museo kaipaa lainaksi pieniä Paavo Nurmia, Kahlaajia ja Suojelusenkeleitä näyttelyyn.

Aaltosen keskeisin tuotanto, vähemmän nähdyt teokset sekä hänen oman aikansa kulttuuri- ja aatehistoriallinen kehystys muodostavat kokonaisuuden, jossa pohditaan Suomi-kuvaa ja suomalaista identiteettiä sekä niiden rakentamiseen käytettyä idealistista kuvastoa. Nuoressa tasavallassa tarvittiin suurmiehiä ja Wäinö Aaltosesta tuli kansallisen kuvaston veistäjä, uusi Feidias, Suomen taiteen voimamies.

Wäinö Aaltosen tuotanto tuli suomalaisille tutuksi myös erilaisten sarjatuotantona tuotettujen pienoisveistosten avulla, joita myytiin satoihin suomalaisiin koteihin. Pienikokoisia kipsisiä Kahlaajia valmistettiin 1940–50-luvuilla. Keraamisia suojelusenkeleitä tuotettiin Pelastakaa lapset ry:n hyväksi 500 kappaleen sarja Arabian tehtailla. Paavo Nurmen pienoispatsaita valettiin kirjasinmetallista Otaniemen teekkarikylän urheilukentän rahoittamiseksi, mutta valosmäärästä ei ole tarkkaa tietoa. Näiden pienikokoisten Paavo Nurmen patsaiden kerrottiin olohuoneissa todistavan kodin taideharrastuksista ja poikien huoneissa taas sitkeydestä ja ponnistuksista.

Näyttely avataan 13.1.2017 ja näyttelyyn tulee esille Wäinö Aaltosen tuotantoa aina uran alkuvaiheista 1960-luvulle saakka – veistoksia, maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja luonnoksia.

Onko sinulla kotonasi Wäinö Aaltosen Paavo Nurmi, Kahlaaja tai Suojelusenkeli?
Wäinö Aaltosen museo kaipaa tulevaan näyttelyyn lainaksi pieniä Paavo Nurmia, Kahlaajia tai Suojelusenkeleitä. Jos joku näistä teoksista löytyy kotoasi ja olet valmis lainaamaan sen näyttelyyn, ota yhteyttä:
Anitta Antila, näyttelysihteeri
puh. 02 2620137 tai anitta.antila@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Kuva: Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1950-luvun alku, kirjasinmetalli, 43 x 41 x 12,5 cm, Turun kaupungin taidekokoelma. Kuvaaja: TMK/Raakkel Närhi.