Vanhat saaristolaiskylät rakennuksineen, aitoineen, avoimine niitty- ja viljelymaisemineen, laitureineen ja merimerkkeineen ovat oleellinen osa Turunmaan kulttuuriperintöä. Nyt on tilaisuus vaikuttaa näiden arvokkaiden kohteiden vaalimiseen ja kehittämiseen kestävällä tavalla!

Yhteystietoja

Paula Saarento, tutkija, hankkeen johtaja 
Varsinais-Suomen maakuntamuseo
puh. 040 707 5104                                      
paula.saarento@turku.fi                              

Marianne Hemgård, toiminnanjohtaja
Curatio r.y.
puh. 050 375 3595
marianne.hemgard@parnet.fi

Teija Mustonen, tutkija
teija.mustonen@turku.fi                                            

Anniina Lehtokari, tutkija
anniina.lehtokari@turku.fi

Hanke saanut Maaseudun kehittämistukea (70 % kokonaisrahoituksesta) I samma båt – Samassa veneessä ry.rf. toimintaryhmästä.

Turunmaa, yhteinen kulttuuriympäristömme – Åboland, vår gemensamma kulturmiljö -hankkeessa tuotetaan Turunmaan alueelle kulttuuriympäristöohjelma, jonka tavoitteena on hyödyntää ja kehittää olemassa olevaa kulttuuriympäristöä. Ohjelman tekemisessä tärkeää on prosessi, joka kokoaa eri toimijat yhteen. Se on asukkaiden, yhteisöjen, viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistyönä tekemä linjaus ympäristön tärkeimmistä ominaispiirteistä, niiden hoidosta ja hyödyntämisestä. Ohjelman tekeminen luo mahdollisuuden vaikuttaa oman ympäristön kehittämiseen. Sitä voidaan käyttää kunnallisen ja seudullisen päätöksenteon tausta-aineistona arvioitaessa esim. rakentamisen soveltuvuutta maisemaan. Ohjelma tarjoaa päättäjille tietopaketin ja mahdollisuuden tehdä perusteltuja valintoja.

Kulttuuriympäristöohjelman pohjaksi tarvitaan tietoa

Tietopohjana ovat paikallishistoriat, asukkaiden paikallinen perimätieto sekä kulttuuriympäristön kuvaukset, jotka perustuvat Varsinais-Suomen maakuntamuseon tekemiin inventointeihin. Paraisilla on inventoitu rakennuksia tänä vuona keskustan alueella useissa eri kylissä, sekä Kirjalan ja Kårlaxin alueilla. Iniön ja Houtskarin alueilla inventoidaan myös parhaillaan. Seuraavana ovat vuorossa Nauvo ja Korppoo. Tavoitteena on käydä läpi koko nykyisen Paraisten alueen kylien vanha rakennuskanta niiltä osin, joita ei vielä ole inventoitu. Kemiönsaaren puolelta on jo olemassa vuosina 2011–2013 kerätyt inventointitiedot.

Arvokaan kulttuurimaiseman tarkastelussa käytetään apuna maisemahistoriakarttoja, jotka on tehty sähköisesti asemoimalla ja piirtämällä vanhat, pääasiassa 1700–1800-luvun vaihteen isojakokartat nykykarttojen päälle. Mukaan liitetään myös karttoihin liittyvät asiakirjatiedot. Niiden avulla tiedot saadaan yksilöityä, ja niistä selviää mm. talojen nimet, ja mille talolle mikäkin peltolohko kuului. Maisemahistoriakarttojen avulla voidaan paikallistaa mm. vanhojen kylätonttien, peltojen, niittyjen ja myllyjen sijainti sekä tieurien kulku.

Osallisuus ja yhteistyö

Tärkeää kulttuuriympäristöohjelman tekemisessä on, että se tehdään yhteistyössä paikallisten asukkaiden, elinkeinoelämän ja viranomaisten kanssa. Paraisten alueella järjestetäänkin nyt kaikille avoimia kulttuuriympäristöaiheisia työpajoja, joissa keskustellaan kulttuuriympäristöön liittyvistä asioista, ja joissa kaikki saavat tuoda esille näkemyksiään merkittävistä kohteista ja siitä mikä heille kulttuuriympäristössä on tärkeää. 

Ohjelmaan liitetään myös korjausrakentamisyhdistys Curatio ry:n rakentajille suunnatussa tiedonvälityshankkeessa tuotetut konkreettiset korjausrakentamisohjeet. Kulttuuriympäristöohjelmaa voidaan hyödyntää kaikissa kylien kehittämishankkeissa, korjausrakentamisessa, maisemanhoidossa ja maankäytönsuunnittelussa.

Tervetuloa keskustelemaan ja vaikuttamaan!

Olemme myös Facebookissa