Turun Kaupunginteatterin Toc Toc -komediassa neuroosit sekä naurattavat että antavat ajatuksen aihetta. Muun muassa Tuija Ernamon ja Esko Roineen esittämät neurootikot yrittävät näytelmässä parantua pakko-oireista toistensa tuella.

Ranskalaisen Laurent Baffien kirjoittamassa komediassa kuusi neuroosipotilasta tapaa toisensa erikoislääkärin vastaanotolla. Kun tohtorin lento myöhästyy, päättävät neurootikot pitää ryhmäterapiaistunnon omin voimin. Yhdessä ryhmä keskittyy vuorollaan kunkin oireisiin ja yrittää löytää niihin lievitystä.

”Näytelmässä on kuusi tasavahvaa pääroolia. Oman haasteensa tekee myös se, että tapahtumat etenevät reaaliajassa. Kun esirippu nousee, ollaan samassa tilanteessa 40 minuuttia, ja vasta sitten tulee ensimmäinen katko. Kyseessä on siis pitkä suora lähetys”, ohjaaja Tuomas Parkkinen kuvailee.

Komediassa on mukana sekä Turun Kaupunginteatterin omia että Turussa harvoin nähtyjä näyttelijöitä. Erästä näytelmän neurootikoista tulkitsee Turun Kaupunginteatterin omassa tuotannossa ensimmäistä kertaa vieraileva Tuija Ernamo.

”Olin otettu, että minua kysyttiin mukaan, mutta kyllä minua jännitti tulla itselleni aivan uuteen paikkaan. Tässä minä kuitenkin olen, ja ihmettelen, että uskalsin tulla”, Ernamo sanoo.

Baffien näytelmäteksti saa näyttelijältä kehuja.

”Onko ennen kuultu, että neurooseista olisi kirjoitettu komediaa? Näytelmä on hienosti kirjoitettu, siinä on paljon asiaa. On kiva käsitellä komediallisesti vakavampiakin asioita.”

Neuroosien ympärille rakennettu komedia kertoo tekijöidensä mukaan ennen kaikkea yhteisön voimasta.

”Toivon totta kai, että yleisöllä on hauskaa katsomossa ja meillä lavalla. Lisäksi toivon, että näytelmä toisi ihmisille yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan”, Ernamo tiivistää odotuksensa.

Tuija Ernamo ja Esko Roine, Maria ja Fred, tohtorin vastaanotolla

Tuija Ernamon lisäksi Toc Toc -näytelmässä esiintyvät Esko Roine, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila, Riitta Salminen, Pauliina Suominen ja Ulla Koivuranta

Lue lisää