Seudullinen joukkoliikenne Föli siirtyy lokakuun alussa uuteen aikakauteen, kun liikenteeseen tulee ensimmäinen kokonaan sähköllä kulkeva linja-auto. Suomalaisen Linkker Oy:n valmistama auto tulee satamasta lentoasemalle kulkevalle linjalle 1. Loppuvuoden aikana linjalle tulee kaikkiaan kuusi sähköbussia.

Info

  • Sähköbussien ja latauslaitteiden hankinnan kokonaisarvo on noin 3,8 miljoonaa euroa.
  • Hankinnan on mahdollistanut Turun kaupunginhallituksen rahoituspäätös ja Työ- ja elinkeinoministeriön investointituki.
  • Sähköbussiprojektiin liittyvässä tutkimus- ja kehitysyhteistyössä ovat mukana myös Turun Ammattikorkeakoulu ja Turun Kaupunkiliikenne Oy. 
  • Osa fiksun liikkumisen CIVITAS ECCENTRIC -hanketta

 www.turku.fi/civitas-eccentric 

www.civitas.eu/eccentric

www.foli.fi

www.turkuenergia.fi

Sähköbussien tekniikan kehittyessä ne ovat yleistyneet vähitellen myös Suomessa. Turku on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sähköistämässä kokonaisen linjan liikennöinnin, kertoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte:

– Turku on asettanut itselleen hyvin kunnianhimoiset liikenteen päästöjen vähentämistavoitteet, ja sähköisten ajoneuvojen lisääminen on tietysti yksi vastaus näihin haasteisiin. Sähköbusseihin siirtymistä puoltavat myös bussien hiljainen käyntiääni ja pienet käyttökustannukset.

– Syksyllä käyttöön tulevien sähköbussien liikennöinnistä on seitsemän vuoden sopimus Turun kaupunkiliikenteen kanssa. Tänä aikana sähköbussien korkeampi hankintahinta katetaan sillä, että sähköbussien käyttökustannukset ovat dieselbusseja pienemmät.

Uusissa sähköbusseissa on mukana tekniikkaa, joka lisää matkustusviihtyvyyttä. Matkustajilla on mahdollisuus käyttää autojen langatonta wifi-verkkoa mobiililaitteillaan ja laitteita on myös mahdollisuus ladata USB-liittimen kautta. Lataamisessa on käytettävä omaa johtoa. Jokaiseen sähköbussiin tulee neljä sähköistä informaatiotaulua, jotka kertovat bussin sijainnin linjalla ja muuta matkustajatietoa.

– Autoihin tulee myös ulkokuulutus, joka kertoo pysäkillä mihin bussi on menossa. Tämä on hyvin konkreettinen esteettömyyttä parantava yksityiskohta, Sirpa Korte sanoo.

Sähköbusseille pikalatausasemat lentoasemalle ja satamaan

Sähköbussien akut ladataan öisin varikolla täyteen, ja päivisin varausta nostetaan päätepysäkeillä Turku Energian toteuttamilla pikalatausasemilla. Turku Energia avaa ensimmäisen pikalatausaseman Turun lentoasemalle lokakuun alussa. Toinen pikalatausasema avataan loppuvuoden aikana linjan toiseen päähän satamaan.

Lentoaseman latauspiste on Suomen ensimmäinen ylhäältä alaspäin laskeutuva virroitinratkaisu. Latausaseman teho on 300kW. Lataus alkaa, kun bussiin ja latauslaitteeseen asennetut tunnistimet kommunikoivat keskenään ja antavat automaattiselle lataustapahtumalle aloitusluvan. Pikalataus kestää kerrallaan noin viisi minuuttia.

– Turku Energia on vahvasti mukana sähköistämässä Turun liikennettä ja mahdollistamassa liikennepäästöjen vähentämisen osalta hiilineutraalia tulevaisuutta. Sähköbussien latausasemat ovat luonnollista jatkumoa sähköautojen latausverkoston rakentamiselle, sanoo Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla.