Lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain muutokset asettavat uusia vaatimuksia lastensuojelulle. Jatkossa huostaan otettuja lapsia sijoitetaan entistä enemmän perheisiin laitosten sijaan.

Lisätiedot:

Huostaanottojen tarpeen vähentämiseksi kuntien tulee myös tarjota perheille kuntouttavaa toimintaa, lapsen ja vanhemman yhteissijoituksia ja perheen kodissa toteutettavia lastensuojelun avohuollon tukitoimia (esimerkiksi lastensuojelun perhetyötä ja järjestää tukiperheitä- tai tukihenkilöitä).

Lastenkotien tilatarveselvitys laadittiin, koska osa nykyisistä tiloista on sellaisia, joita ei ole alun perin suunniteltu lastensuojelun tarpeita ajatellen. Osa lastenkodeista toimii vanhoissa kiinteistöissä, tilat ovat sokkeloiset ja toimintaa on monessa eri kerroksessa. Tiloissa on työturvallisuuspuutteita ja esim. lasten valvonta niissä on haastavaa. Tiloissa ei voi myöskään kehittää toimintaa. 

Nyt esitettävillä toiminnallisilla ja tiloja koskevilla muutoksilla halutaan parantaa lastensuojelun ja kaupungin omien lastenkotien toimintavalmiuksia ja siten vähentää tarvetta ostopalvelujen käyttöön. Nykyisissä tiloissa ei voi esimerkiksi lisätä perheitä kuntouttavaa toimintaa eikä vanhempien ja lasten yhteisiä sijoituksia.

Turun kaupungin lastensuojelun rakennemuutoksen tavoitteena on vähentää kustannuksiltaan kalliiden laitospaikkojen ostoja. Palvelun painopistettä voidaan näin siirtää enemmän perheiden varhaiseen tukeen ja avohuollon lastensuojelun palveluihin sekä vähentää lastensuojelun ja erityisesti sijaishuollon tarvetta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee Turun kaupungin lastenkotien tilatarveselvitystä kokouksessaan tiistaina 18.10.2016.

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, hyvinvointitoimiala ja kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut ovat yhdessä valmistelleet tilatarveselvityksen. Selvitys on valmistunut 5.10.2016.