Suomen reformaatiokaupunkina ja kirkollisena pääkaupunkina Turulla on erityinen rooli Reformaation merkkivuoden vietossa. Merkkivuoden päätapahtumat järjestetään Turussa. Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen merkkivuosihanke tuo kaupunkiin monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille.

Mitä Martti Luther sanoi teeseissään? Miltä kirkkokimppu tuoksui? Oliko tuomiokirkossa eläimiä?

Reformaation merkkivuoden ensimmäinen näyttely Kirkonrotta muistelee on elämyksellinen ja toiminnallinen lastennäyttely, joka kertoo Mikael Agricolasta ja reformaatiosta lapsia kiinnostavalla tavalla. Näyttelytekstit on laadittu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirkonrotta muistelee -näyttely on avoinna 19.10.2016-5.11.2017 joka päivä klo 9-18 ja sinne on vapaa pääsy. Lapsiryhmien kanssa saapuvia pyydetään etukäteen varmistamaan Tuomiokirkon infosta (p. 040 341 7100), ettei kirkkosalissa ole menossa mitään tilaisuutta.

Kuvassa näyttelyyn tutustumassa arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa Pilke Sinikellon eskarilaiset Taika Savila, Aarre Virta ja Luka Jääsalmi.

Merkkivuoden valtakunnallisia avajaisia vietetään Turussa 30.10.2016. Päivä alkaa televisioitavalla juhlajumalanpalveluksella Turun Tuomiokirkossa ja jatkuu koko perheen Missä Mikael? -kaupunkiseikkailulla kirkon ympäristössä ja Aurajoen rannoilla. Juhlaseminaarissa kuullaan puheenvuoroja reformaation jättämistä jäljistä. Ilta päättyy Bachin urkusäveliin. 

Marraskuussa merkkivuoden sisällöt näkyvät 18.–20.11.16 Maata näkyvissä -festareilla, jossa teemana on Lutherin ajatuksiin zoomaava ”Armo”.  Yksi Euroopan suurimmista kristillisistä nuorisotapahtumista tuo Turun HK-Areenalle tuhansia nuoria, suomalaisia ja kansainvälisiä huippuartisteja sekä rohkeaa puhetta elämästä ja uskosta.

Maaliskuussa 15.3.2017 Turku on osa kansainvälistä tapahtumasarjaa, kun Euroopan halki matkannut reformaatiorekka parkkeeraa Tuomiokirkkotorille. Yhteensä 19 maassa ja 68 kaupungissa vierailevan rekkakiertueen teemana on ”Tarinat matkalla”. Turun pysäkillä kerätään ja jaetaan tarinoita suomalaisten kulttuurisista ja hengellisistä juurista.

Huhtikuussa 3.-9.4.2017 Turun seudulla vietetään Agricola-viikkoa, jonka teemoina ovat äidinkieli ja viestintä. Teemaviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa musiikkia, nukketeatteria, runonlausuntaa, luentoja ja Agricola-messu Turun tuomiokirkossa. Silloin palkitaan myös yläkoulujen Uusi Agricola -kilpailun voittajat.

Toukokuiset ekumeeniset Kirkkopäivät 19.–21.5.2017 kokoavat yhteen eri tavoin ajattelevia ja uskovia. Valtakunnallisen kaiken kansan kaupunkifestivaalin ohjelma on syntynyt yhteistyössä ekumeenisten toimijoiden kanssa. Viikonloppuun mahtuu myös monipuolista ajankohtais- ja kulttuuriohjelmaa.

Kesällä reformaation teemat näkyvät myös Keskiaikaisilla markkinoilla sekä Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla.

Reformaation merkkivuosi huipentuu valtakunnalliseen pääjuhlaan 5.11.2017 Turussa.

www.reformaatio2017.fi

Katso video reformaation merkkivuodesta Turku <3 Tube -kanavalla.