Turun kaupunki on mukana kansainvälisessä Baltic Urban Lab -projektissa, joka liittyy kaupunkiympäristöjen kehittämiseen. Pääpaino on käytöstä poistuneiden teollisuusalueiden tuominen mukaan moderniin kaupunkisuunnitteluun.

Baltic Urban Lab -projektissa testataan sitä, miten näitä alueita voidaan ottaa aiempaa paremmin uusiokäyttöön. Projektin kokeiluympäristöinä toimivat valitut ja keskenään hyvin erilaiset brownfield-pilottialueet Turusta, Norrköpingistä, Riiasta ja Tallinnasta.

Tavoitteena toteuttaa laadukkaita ja kestäviä kaupunkialueita

Kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi, ja kaupungit kilpailevat keskenään asukkaista, sijoituksista ja yrityksistä. Oman lisänsä kaupungistumiseen tuovat jatkuvasti muuttuvat urbaanin työn, liikkumisen, kuluttamisen ja asumisen tavat. Ne edellyttävät yhä tiiviimpää vuorovaikutusta yhteiskunnan eri toimijoiden välillä.

Kestävä kehitys ohjaa kaupunkeja täydennysrakentamiseen, yhdyskuntarakenteiden tiivistämiseen ja sen myötä myös urbaanien brownfield-alueiden hyödyntämiseen. Brownfield-alueella tarkoitetaan ensisijaisesti käytöstä poistunutta teollisuusaluetta, mutta monesti laajemmin ymmärrettynä muitakin uusiokäyttöä tarvitsevia alueita.

Brownfield-alueiden haasteena on toteuttaa laadukkaita ja kestäviä kaupunkiympäristöjä, jossa sovitetaan yhteen niin joukkoliikennettä, asumista, palveluja kuin työpaikkoja. Brownfield-alueiden kehittämiseen liittyy useita erityiskysymyksiä, kuten aiempi maankäyttö, saastuneet maa-alueet, asianosaisten suuri määrä sekä ympäröivään aluerakenteeseen kytkeytyminen.

Kupittaan alue Turun pilottina

Baltic Urban Lab –projekti on osa Turun kampus ja tiedepuisto –kärkihanketta, jossa keskeisellä sijalla on julkisen hallinnon, yritysten ja käyttäjien välinen yhteinen kumppanuus.

Kampus- ja tiedepuisto-hankeen tavoitteena on korkeatasoinen alueen maankäytön, asumisen, rakentamisen ja liikenteen suunnittelu sekä toteutus. Keskeinen elementti on alueen logistinen saavutettavuus – erityisesti tunnin juna -hanke, jolla kampus- ja tiedepuistoalue kytkeytyy vahvasti pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen.

Baltic Urban Lab haluaa toimia ennakkoluulottomasti ja uusia uria avaten. Tavoitteena on esimerkiksi madaltaa kuntalaisten kynnystä osallistua maankäytön ja kaavoituksen suunnitteluun järjestämällä kuulemistilaisuuksia ja kehittämällä vuorovaikutuskanavia entistä helppokäyttöisemmiksi.

Turun yliopistolla iso rooli

Korkeakoulujen rooli sekä Kampus-kärkihankkeessa että Baltic Urban Lab:issa on merkittävä. Turun Yliopiston, Åbo Akademin ja lähitulevaisuudessa myös Turun Ammattikorkeakoulun kaikki keskeiset opetuskampukset sijaitsevat poikkeuksellisen tiiviillä alueella Kupittaan seudulla. Samalla alueella sijaitsee myös Turun tiedepuisto kaupungin merkittävimpänä toimistorakennusten keskittymänä sekä Yliopistollisen keskussairaalan toiminnot.

Turun yliopisto vastaa projektissa kaupunkipilottien vertaisarvioinnista, niiden tulosten koonnista ja yleisempien jatkosuositusten antamisesta.

Kansainvälisyys tuo ideoita ja näkyvyyttä

Baltic Urban Lab korostaa Turun aktiivista roolia Itämeren alueella. Kansainvälisen hankkeen kautta Turku osallistuu aktiivisesti kokemusten vaihtoon ja hyvien käytäntöjen kartoittamiseen muiden kaupunkien kanssa. Norrköping keskittyy omassa pilotissaan sisäsatamansa kehittämiseen, Riika keskittyy kohentamaan laitakeskustansa aluetta ja Tallinna haluaa kehittää keskustan katvealuetta sataman ja rautatien puristuksessa.

Hankkeessa mukana ovat Itämeren kaupunkien liiton kestävien kaupunkien komissio, Nordregio, Turun yliopiston Brahea-keskus sekä Norrköpingin, Riian, Tallinnan ja Turun kaupungit. Baltic Urban Lab –projektin aikataulu ajoittuu välille 2015 - 2018. Hanketta rahoittaa INTERREG Central Baltic -ohjelma 2014 - 2020.