Kaikki Turun kaupungin päivähoitoyksiköt ja oppilaitokset haastettiin miettimään miten maailmaa voisi muuttaa paremmaksi. Nykypäivän teesit naulattiin maanantaina 31.10. Turun linnakirkon oveen sekä koulujen ja päiväkotien ulko-oviin.
Yllä: Lausteen koulun teesit

Lasten ja nuorten poimittuja mietteitä miten maailman voisi tehdä paremmaksi:

  • Maailman voisi tehdä paremmaksi joululahjoilla ja ystävillä.
  • Ollaan rauhassa, ei huudeta
  • Kaikilla olisi ruokaa
  • Kaikki maailman lapset saisivat leikkiä ja askarrella
  • Saa auttaa kavereita, laulaa ja leikkiä ja jumpata yhdessä.
  • Ei revitä lehtiä, oksia puista
  • Päiväkodissa olisi aina makaronilaatikkoa
  • pilvien seuraaminen kalliolla

Tutustu teeseihin:

Lasten ja nuorten teesit (pdf)

Lasten ja nuorten teesit 2 (pdf)

Maanantaina 31.10.2016 tuli kuluneeksi tasan 499 vuotta Lutherin kuuluisien teesien naulaamisesta Wittenbergin linnankirkon oveen. Syksyn aikana ovat turkulaiset lapset ja nuoret saaneet miettiä omia teesejään, sillä kaikki Turun kaupungin päivähoitoyksiköt ja oppilaitokset haastettiin reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi miettimään, mitä maailmassa pitäisi muuttaa ja mihin epäkohtiin pitäisi puuttua.

Teesejä kertyi noin 1500 kaikista Turun päivähoitoyksiköistä ja kouluista

Nykypäivän teesejä on ollut miettimässä iso joukko, kaiken kaikkiaan 25 000 lasta ja nuorta. Yhteensä 50 A-nelosta.

– Teeseissä korostuvat varsin vahvasti lapsille ja nuorille läheiset asiat – kodin ja ystävien merkitys, mutta myös sekä ympäristönsuojeluun liittyvät seikat. Monet nyt julkaistuista teeseistä ovat universaaleja ja pysyviä, jotka säilyvät samankaltaisina vuosisadasta toiseen. Oli tosin modernejakin lähestymistapoja, kuten että ”Maailma muuttuu paremmaksi, jos olisi enemmän Pokemoneja” tai ”Jos korvapuustit olisivat toisen muotoisia”, toimialajohtaja Timo Jalonen kuvaili teesien sisältöjä.

Esille nousevat myös monet kansalliset ja kansainväliset teemat. Lasten ja nuorten elämän kerroksellisuus näkyy vahvasti teesien muodostamisessa. Tärkeinä asioina pidetään ystäväpiiriä, suvaitsevaisuutta sekä ympäristöön liittyviä asioita.

Suomalaisen koulutuksen synty ja kehittyminen sekä reformaation jälkeen toteutunut kansalliskielten merkityksen ja kansanopetuksen kasvu loivat vahvaa pohjaa Suomen itsenäistymiselle 100 vuotta sitten.

– Tahtomattaan Martti Luther muutti maailmaa enemmän kuin oli tarkoitus. Käynnistyi reformaatio, jota on merkitykseltään verrattu samanaikaisiin löytöretkiin tai renessanssiin. Lutherin toiminta vaikutti vahvasti myös pohjoismaisten kansankielten ja koulutuksen kehittymiseen, sillä jokaisen tuli tietysti oppia lukemaan, jonka lukutaidon opettamiseen suomalaisenkin koulutuksen juuretkin liittyvät, Timo Jalonen taustoitti.

Lasten ja nuorten kirjoittamat teesit kiinnittiin Turun linnankirkon oveen

Yllä: Turun koulujen omat Martit: Martti Myllynen (takana) sekä Martti Räsänen kiinnittivät teesit linnankirkon oveen.

Wittenbergiin teesejä ei tarvinnut lähteä kiinnittämään, sillä Turustakin löytyi Martteja, linna, linnan kirkko ja linnankirkon ovi, johon teesit voitiin kiinnittää. Teesien juhlallisen kiinnityksen Turun linnankirkon oveen suorittivat Turun koulujen omat Martit - Martti Räsänen Luostarivuoren koulusta ja Martti Myllynen Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta. Nuoret miehet olivat samoilla linjoilla kuin monet muut ikätoverinsa.

– Erityisesti lähimmäisenrakkaus ja ihmisten välinen tasa-arvo ovat tärkeitä asioita, joita haluaisimme itse toteuttaa sekä toivoisimme muidenkin toteuttavan elämässään, Martit pohtivat.

Yllä: Teesejä kertyi pitkä pötkö: 50 A4-liuskaa.

Yllä: Martti Myllynen luovutti kirjaksi sidotut teesit arkkipiispa Kari Mäkiselle torstaina 3.11.

Pikaisen selailun jälkeen arkkipiispa huomasi, miten teesien teemat jakaantuivat kahteen osaan.

– On se arkinen maailma, jossa toivotaan että tänne tulisi formularata, eikä ketään kiusattaisi. Toisaalta on se maailma, johon meillä ei ole välitöntä kosketuspintaa, vaan jonka näemme televisiosta. Siihen liittyvissä teeseissä toivotaan, ettei missään sodittaisi ja kaikilla olisi turvallista ja hyvä olla, Mäkinen summaa.

– Lisäksi itselläni pistää silmään isoina asioina luonto ja roskaamisen lopettaminen, sekä tasa-arvon merkitys. Tärkeitä asioita meille kaikille.