Perinteen mukaan kynttiläkruunuun pukeutunut neito tuo valon talven pimeyteen. Tänä vuonna kaupungin jouluilmeessä valon tuovat Yacine Samb ja Emma Tsokkinen, jotka suorastaan hehkuvat pimeässä. Jouluilme on moderni tulkinta valon tuojasta kaikille kaupunkilaisille.

Lucia-perinnne Suomessa

  • Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta.
  • Päivä on tärkeä erityisesti suomenruotsalaisessa kulttuurissa.
  • Suomen Lucia on jo yli 60 vuotta vanha perinne. Lucia-juhlaa on tiettävästi vietetty jo 1700-luvulla, ruotsalaisen perinteen mukaisesti.
  • Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin yhteistyöllä.
  • Turun Lucia valitaan Folkhälsanin ja Åbo Underrättelser -lehden järjestämällä yleisöäänestyksellä.

– Minä olen prinsessa Elsa ja sinä olet Olof, pikkuneito Emma päättää kuvauksissa.

Hyvä mielikuvitus olikin kuvauspäivän aikana tarpeen, sillä jouluisen tunnelmalliset kuvat vaativat pitkät valotusajat ja paljon kärsivällisyyttä.

– Joulu on minulle yksi ehdottomasti mieluisimpia juhlapyhiä. Etenkin sen odottaminen. Rakastan joulukoristeiden ja -kalentereiden askartelua sekä joululahjojen kutomista. Viime vuosina olen saanut nauttia joulusta Senegalissa isäni ja äitini kanssa. Siellä tiivistyvät useat minulle tärkeät asiat: perhe, Afrikka, rakkaus, ruoka, nauru ja antamisen ilo, Yacine Samb kertoo.

Hän muutti Suomeen kuuden vuoden iässä. Nykyisin Samb työskentelee Googlen tuotemarkkinointipäällikkönä.

 

 

 

– Oli hienoa, että sain olla mukana tärkeän perinteen kunnioittamisessa sekä vapaamman ja suvaitsevaisemman ajattelumallin toteuttamisessa. Lisäksi saan toimia esikuvana avoimessa ja monimuotoisessa Suomessa, Samb sanoo.

Viime vuonna kaupunki toi jouluilmeeseen tiernapojat ja tytön The Girl King -puvuissaan. Siitä alkoi sympaattisten joulukuvien sarja. Tarkoituksena on tuoda esiin perinteisiä teemoja raikkaasti toteutettuna.

 

Toteutus: Valokuvaustiimi Simelius & Simelius ja mainostoimisto Satumaa. Yacinen puku Zazabellasta.

Asiasanat: