Eurooppalaisen kulttuuri- ja rakennusperinnön vaalimiseen keskittynyt Europa Nostra -järjestö tuo European Heritage Congress 2017 -tapahtumansa Suomeen ja Turkuun. Kongressiin odotetaan satoja ulkomaalaisia vieraita ja korkean tason arvovieraita, ja tapahtumaan liittyy runsaasti ohjelmaa, johon paikalliset voivat osallistua. Tapahtuma saapuu vuonna 2017 Suomeen ja Turkuun juhlistamaan maamme itsenäisyyden satavuotista taivalta.

Viisipäiväinen tapahtuma huipentuu Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintojuhlaan, johon odotetaan korkean tason arvovieraita. Perinteisesti palkinnot jakaa järjestön puheenjohtaja, oopperalaulaja Plácido Domingo yhdessä EU:n kulttuuriasioiden komissaarin kanssa. Paikalle odotetaan myös valtion korkeinta johtoa. 

– Tämä on Euroopan merkittävin vuosittainen kulttuuriperintötapahtuma, ja olemme erittäin iloisia saadessamme sen Amsterdamin, Lissabonin, Ateenan, Wienin, Oslon ja Madridin jälkeen viimein Suomeen ja Turkuun, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen riemuitsee.

Yksi Suomen satavuotisjuhlavuoden kohokohdista

– Tapahtumasta tulee yksi Suomen satavuotisjuhlavuoden kohokohdista. Kiitos Turun kaupungille sekä paikallisille yrityksille ja säätiölle, jotka ovat lähteneet innolla rakentamaan sitä. Haluamme kaikki turkulaiset ja suomalaiset mukaan tapahtuman viettoon, Europa Nostra Finlandin turkulainen varapuheenjohtaja Benito Casagrande toteaa.

Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö sekä paikallisten ja kansallisten kulttuuriperintöyhdistysten liitto, johon voi liittyä myös yksityisjäsenenä. Järjestö toimii 42 Euroopan maassa – läheisessä yhteistyössä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. 

Suomeen perustettiin maaliskuussa 2011 järjestön suomalainen paikallisyhdistys Europa Nostra Finland ry (EuNoF). Sen tehtävänä on mm. toimia suomalaisten kulttuuriperintöjärjestöjen yhteistyön välineenä ja tuoda esiin suomalaista kulttuuriperintökeskustelua ja -osaamista Euroopassa.

Jopa 70 kansainvälistä kongressia vuosittain

Turun kaupunki on avustanut Europa Nostra Finland ry:tä hakuprosessissa. Kongressipäällikkö Sari Ruusumo ja kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen iloitsevat tapahtuman tulosta Turkuun juuri Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien aikaan. 

– Turku on eurooppalainen kulttuurikaupunki ja nyt meillä on jälleen mahdollisuus nostaa Suomen vanhimmat kulttuurikohteet esiin: Tuomiokirkko, Turun linna sekä samalla muun muassa lukuisat Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin suunnittelemat kokonaisuudet, toteaa Akkanen.

Turussa Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 koostuu usean tapahtuman sarjasta, joiden suunnittelu on jo alkanut.

– Turku on viime vuodet ollut Suomen johtavia kongressikaupunkeja, jonne saapuu jopa 60–70 kansainvälistä kongressia vuosittain, vahvistaa Ruusumo.