Satusiltojen myötä muistellaan joulukaupunki Turun kehittymistä 20 vuoden aikana myös julistenäyttelyn muodossa. Näyttely on esillä pääkirjaston uutistorin ikkunoissa 14.1. asti.

Joulukaupunki-projektista vuonna 1996 alkoi Turun jouluperinteiden kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nykyisin käsittää muun muassa museoiden joulutarjonnan katettuine joulupöytineen, Vanhan Suurtorin joulumarkkinat joulupukkeineen, Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden kaupunkikeskustassa, Kauppatorin joulutorin, Tuomiokirkon valaistun kuusen ja Turun seurakuntien ohjelman sekä nyt myös uudet Satusillat.

 

 

Turku on Suomen Joulukaupunki

Turku julistautui Suomen Joulukaupungiksi 20 vuotta sitten 24.11.1996 Turun kauppatorilla. Suomen Joulukaupunki kokoaa joka vuosi yhteen turkulaisten järjestöjen, yksityishenkilöiden, seurakuntien ja kaupungin sekä yritysten Suomessa ainutlaatuisen laajan joulunajan ohjelmatarjonnan.

Turku on joulurauhan kaupunki

Turkulaisille ja koko Suomelle julistetaan jouluaattona joulurauha Vanhalla Suurtorilla Tuomiokirkon kellojen lyötyä kaksitoista. Joulurauhan julistaa kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Julistusperinne on jatkunut lähes katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta lähtien, pisimpään Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

 

 

Ekumeeninen Joulu Suomen Turussa

Kirkkokunnan johtajat ja vapaita suuntia edustava kirkko esittävät Tuomiokirkossa ekumeenisen rauhanvatoomuksen Turun arkkipiispan johdolla ja maallikkoedustaja tuo tilaisuuteen humanitaarisen viestin. Viestintuojia ovat olleet niin presidentit Lennart Meri ja Sauli Niinistö kuin arkkiatri Risto Pelkonen. Kansainvälisesti ainutlaatuinen traditio syntyi vuonna 1994.

Joulukaupunki toi Aurajoelle valaistuksen

Aurajokea reunustavat puut valaistiin ensimmäisen kerran jouluna 1997 osana joulukaupunkia, samoin koristeltiin Tuomiokirkkosillan ja Auransillan väliset lyhtypylväät. Aurajoen valaistusta kehitettiin sen jälkeen valaisemalla kiviset rantapenkereet ja Aurajoen sillat. Vuonna 2016 Satusillat jatkavat Aurajokivarren kehittämistä.