Turussa käynnistyi barometri, jonka avulla selvitetään kaupunkilaisten kokemuksia ympärivuotisesta pyöräilystä

 CIVITAS ECCENTRIC

Rahoittajat: Horizon 2020
Kokonaisbudjetti: 17 974 993 € / Turun kaupunki ja paikalliskumppanit 3 237 000 €
Aikataulu: 2016–2020
Hankkeen nettisivut: www.civitas.eu
Kotimainen hankekonsortio:
Varsinais-Suomen liitto
Turun ammattikorkeakoulu
Westerm Systems Oy
Turun Kaupunkiliikenne Oy
Gasum Biovakka Oy
Itämeren kaupunkien liitto, Kestävien kaupunkien komissio
Lue lisää verkkosivuilta.

 

 

 

Turku on mukana Suomen ensimmäisenä CIVITAS-statuksen saaneista kaupungeista kansainvälisessä yhteistyössä, jossa kehitetään fiksuja ja puhtaita liikkumisratkaisuja viidessä kaupungissa – Turussa, Tukholmassa, Rusessa, Münchenissä sekä Madridissa – seuraavan neljän vuoden aikana. CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen yhtenä tavoitteena on parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita Turussa kaikkina vuoden aikoina, lisätä kävelyä ja pyöräilyä erityisesti talvella tutkimuksella ja pilotoinnilla sekä tuoda pyöräilyn ja kävelyn määriä näkyväksi mittareilla.

Ympärivuotinen pyöräily kiikarissa

Pyöräilybarometri tehdään puhelinhaastattelututkimuksena maanantaista 28.11 alkaen viikkojen 48 ja 49 aikana. Tutkimuksessa haastatellaan tuhatta 18–74-vuotiasta turkulaista. Turun pyöräilybarometrin mielenkiinnon kohteena ovat muiden kaupunkien pyöräilybarometrien tapaan pyöräilijät, mutta Turussa erityisesti ympäri vuoden pyöräilevät kaupunkilaiset.

Haastateltavat kiintiöidään suuralueen, sukupuolen ja iän mukaan niin, että se edustaa turkulaisia mahdollisimman kattavasti. Noin 30 prosenttia haastatteluista tehdään keskustassa asuville asukasluvun suhteen mukaisesti. Haastatteluissa saadut kuntalaisten kokemukset pyöräilystä laajennetaan Turun tasolle uusimman väestötiedon mukaan.  

Pyöräilybarometrissa on kokonaisuudessaan noin kolmekymmentä kysymystä, jotka on kohdistettu ympäri vuoden pyöräileville, lumettomana aikana pyöräileville ja harvemmin kuin kerran viikossa pyöräileville. Näiden kysymysten lisäksi taustatietokysymykset tuottavat arvokasta tietoa pyöräilijöistä ja tekevät mahdolliseksi käyttäjäprofiilien luonnin kaupunkilaisista.

Pyöräilyn olosuhteita kehitetään jatkossakin

Pyöräilybarometrin loppuraportti valmistuu vuoden 2016 loppuun mennessä. Pyöräilybarometri on yksi CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen seurantamittareista, ja se toteutetaan kahdesti hankkeen aikana – hankkeen alussa kerätään tietoa kuntalaisten kokemasta nykytilanteesta ja hankkeen lopussa sama barometri toistetaan muutoksien todentamiseksi.

Pyöräilybarometrista saatavaa tietoa kuntalaisten kokemuksista pyöräilyyn liittyen tullaan hyödyntämään hankkeen aikana kuin sen jälkeenkin. Turkulaisten pyöräilykokemuksia voidaan vertailla myös kansallisella tasolla, sillä osa pyöräilybarometrin kysymyksistä on samoja kuin muissa suomalaisissa kaupungeissa tehdyissä selvityksissä.

Tutkimuksen tekee ISS-Otantatutkimus Oy. Käynnistynyt pyöräilybarometri on ensimmäinen vastaava pyöräilyyn liittyvä tutkimus Turussa.

Lue lisää CIVITAS-yhteistyöstä.