Turku Future Forumin yrityspäivässä mietittiin keinoja, miten kampuksen ja tiedepuiston alueesta rakennetaan rohkea ja älykäs innovaatioalusta. Panelistit pohtivat myös sitä, minkälaista yhteistyötä kehittäminen ja menestyminen vaativat.

Keskiviikkona järjestetyssä, yritysväelle suunnatussa tilaisuudessa kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoi Turun kaupungin ajatuksia kampuksen ja tiedepuiston kehittämisestä. Toimitusjohtaja Jukka Viitanen (Resolute HQ Inc.) kertoi esimerkkejä vastaavanlaisista tiedepuistoista maailmalta, ja Sitran Lari Rajantie avasi, mikä tekee kaupungista resurssiviisaan. YIT:n Juha Kostiainen puolestaan esitti näkemyksiään siitä, mihin suuntaan kaupunkikehitys on menossa ja miten alueelle houkutellaan yrityksiä.

Tässä muutamia poimintoja tilaisuuteen osallistujien puheenvuoroista:

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, Turun kaupunki

– Liian usein asioita lukitaan liian aikaisessa vaiheessa, jolloin tapetaan innovatiivisuus. Nyt ei tehdä sitä virhettä. Kampus- ja tiedepuistoalueen kehittämistä koskevassa kärkihankkeessa yritysyhteistyö ja toiminnalliset tavoitteet selvitetään ennen kuin alueen kaavoitus käynnistetään. Se tarkoittaa esimerkiksi innovatiivisia ja älykkäitä liikenneratkaisuja.

Toimitusjohtaja Mikko Jalonen, Fidera Oy

– Turussa on huippuluokan korkeakouluja, ja niissä osaamista, resursseja, hienot suunnitelmat ja hyvät tilat. Täältä kuitenkin puuttuu korkeakouluyhteisön tuki yrityksille. Pieniä osoituksia paremmasta suunnasta on havaittu, mutta aktiivinen yhteistyö korkeakoulujen ja yritysten välillä on yhä vähäistä. Ja siksi ei olla riittävän innovatiivisia.

Kaupunkikehityksestä ja yhteistyösuhteista vastaava johtaja Juha Kostiainen, YIT

– Jos halutaan monipuolisia palveluja, pitää aina myös olla käyttäjiä. Elävä kaupunkikuva syntyy asukkaista, koska pelkät toimistot eivät riitä. Se syntyy tiheydestä – ei siitä, että joka kivijalkakaupan eteen pääsee autolla. Internet-talous tulee kiihdyttämään kaupungistumista. Ja tämä kasvu on pystyttävä hyödyntämään.

Johtava asiantuntija Lari Rajantie, Sitra

– Uusien alueiden toteuttamisessa yrityksille on annettava mahdollisuus pilotoida uusia ratkaisuja ja hankkia referenssejä. Suomalaiskaupunkien resurssiviisaat ratkaisut voivat olla kilpailutekijä maailmalla, koska toimijoiden luotettavuudessa ja asioiden toimivuudessa olemme vahvoja. Siksi Turustakin voi tulla edelläkävijä. Oleellista on kiertotalousajattelu.

Toimitusjohtaja Jukka Viitanen, Resolute HQ Inc.

– Espoon Otaniemessä on viimeiset 6–7 vuotta ajettu määrätietoisesti visiota, jossa metsän keskelle rakennetusta kampusalueesta halutaan kehittää kaupunkimainen innovaatioalusta. Markkina-arvolla mitattuna rakennetun ympäristön kehittämiseen satsataan 10 vuoden aikana 5–6 miljardia euroa. Selkeä trendi on kuitenkin päinvastainen: innovaatioalustat rakennetaan kaupunkirakenteen sisälle.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, Liikuntakampus Turku

– Meillä on yksi hyvä kehittyvä huippuprosessi, joka voi kääntää talousvirrat tänne. Se on Kupittaan alue – ei pelkkä urheilupuisto vaan kokonaisuus, joka syntyy lääketieteen osaamisesta, teknologiaosaamisesta ja opiskelupaikoista. Esimerkiksi seiväshyppääjä Wilma Murto voi olla seuraava kesäolympiamitalisti, jos hänelle pystytään rakentamaan tällainen huippuprosessi.

Toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen, Turku Science Park Oy

– Pitää verkottua niiden kanssa, jotka osaavat. Turhaan me kaikkea synnytetään täällä. Tärkeää on myös hakea sopivia kumppaneita rajojen ulkopuolelta. Pitää kunnioittaa vielä ehkä enemmän alueen yritysten monimuotoisuutta, eikä saa mennä liikaa tekemään alakohtaisia valintoja. Siksi verkottumista pitää tapahtua enemmän.

Lue lisää:

www.turku.fi/turkufutureforum