Tänä vuonna juhlaan osallistui noin 350 koululaista opettajiensa kanssa Turun alakoulujen kuudensilta luokilta. Tilaisuus alkoi perinteisesti kättelemällä isäntäparia, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Seppo Lehtistä ja hänen vaimoaan Kaija Lehtistä.

Turun kaupunki järjesti jälleen kaupungin kuudesluokkalaisille itsenäisyyspäiväjuhlan Turun Linnassa perjantaina 2.12.2016.

Varsinainen itsenäisyyspäiväjuhla alkoi juhlasalissa isännän puheella. Seppo Lehtinen nosti puheessaan esiin reformaation ja reilu kuukausi sitten Turun linnan kirkon oveen naulatut lasten ja nuorten uudet teesit:

– Hämmästyttävää on se, että monet kuukausi sitten julkaistuista teeseistä ovat iättömiä ja pysyviä, ja ne säilyvät samankaltaisina vuosisadasta toiseen. Teidän teeseissänne korostuvat varsin vahvasti meille kaikille läheiset asiat – kodin ja ystävien merkitys ja lähimmäisen kunnioitus. Suomen hienoin asia on se, että jokaisesta yritetään pitää huolta, totesi Lehtinen.

Lehtinen muistutti myös ettei suomalaisen koulutuksen syntyä tai sekä oman kielemme kehittymistä ei olisi tapahtunut ilman lahjakasta Turun Mikaelia, nimittäin Mikael Agricolaa, Suomen kielen ja kirjallisuuden isää.

Kuva: Mikael Agricola saapui tervehtimään juhlavieraita ja kertoi kouluvuosistaan.
Kuva: Raunistulan 6-luokkalaiset olivat pukeutuneet upeisiin koulun varastosta löytyneisiin juhlapukuihin.
 
Kuva: Ohjelman jälkeen luokat siirtyvät buffet-tilaan Kuningattarensaliin nauttimaan pientä naposteltavaa. – Kättely vähän jännitti mutta onneksi luokassa oli kerrattu juhlaetikettiä, kertovat Aunelan koulun oppilaat.
Kuva: – Juhlassa oli parasta Mikael Agricolan esiintyminen. Siihen aikaan olisi saattanut olla aika erilaista käydä koulua, Cygnaeuksen koulun tytöt pohtivat.
Kuva: Vera Suomi Topeliuksen koulusta sai tänä vuonna parhaan käyttäytyjän palkinnon.

Kirjapalkinnon ojensivat sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen ja museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Turku on järjestänyt kuudesluokkalaisille itsenäisyyspäiväjuhlan vuodesta 2001 lähtien. Juhliin pääsevät vuosittain eri koulujen oppilaat.