Turun kaupungin #yksiturku-kampanja huipentui sunnuntaina Turun linnassa. Yli kaksisataa ihmistä saapui juhlimaan itsenäistä Suomea ja monikulttuurista Turkua kaikkien yhteiseen itsenäisyysjuhlaan.
  • Kaikkien itsenäisyysjuhlia vietettiin Turun linnassa sunnuntaina 4. joulukuuta.
  • Juhla oli osa #yksiturku-kampanjaa, jonka tarkoitus on saada eritaustaiset turkulaiset tekemään asioita yhdessä.
  • Katso lisää kuvia juhlista Turun kaupungin Facebook-sivuilta.

Turun kaupungin ja monikulttuuristen yhdistysten järjestämä Kaikkien itsenäisyysjuhla kokosi Turun linnan Kuninkaansalin täyteen juhlijoita sunnuntaina 4. joulukuuta.

Juhlassa nähtiin monipuolisia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Ilta alkoi samban rytmein, kun Samba Cariocan lastenryhmä valloitti juhlayleisön energiallaan. ABC Nuorisotoiminta ry:n Tanssiryhmä Fiesta esitti dramaattisen tangon ja Tanssiteatteri Erin tanssija James McNamara häikäisi koskettavalla soolollaan To Die for.

Musiikista vastasivat Turun yliopiston kuoron tuplakvartetti sekä #yksiturku-musiikkityöpajojen maahanmuuttajaoppilaat Turun filharmonisen orkesterin jäsenten johdolla. Illan aikana kuultiin perinteisiä suomalaisia kappaleita kuten Minun kultani kaunis on ja Kalliolle, kukkulalle. Illan kruunasi juhlayleisön yhdessä laulama Maamme-laulu.

Tanssi ja musiikki koskettivat

Katariina Kivinen oli saapunut juhlaan kahden pienen tyttärensä kanssa. Kivisellä oli onnea, sillä hän oli huomannut juhlan ilmoittautumisen heti, kun se oli auennut: juhlan paikat nimittäin täyttyivät yhdessä päivässä.

– Linna on lapsille jännittävä paikka. Myös ohjelma oli monipuolista, ja lapsetkin nauttivat siitä. Erityisesti vauhdikkaat tanssiesitykset olivat heidän mieleensä, Kivinen kertoi juhlan ohjelmanumeroiden jälkeen.

Myös Memmu Onyeahialam oli tullut linnaan juhlimaan perheensä kanssa. Hänen mielestään juhla oli onnistunut ja tuntui nimensä mukaisesti kaikkien yhteiseltä.

– Täällä on tavallisia ihmisiä, aikuisia ja lapsia monista eri kulttuureista. Lisäksi on hienoa, että esiintyjien joukossa on tavallisia ihmisiä eikä ainoastaan ammattitaiteilijoita.

Juhlapuhe korosti ihmisten kohtaamista

Turun monikulttuurisuusneuvoston jäsen Terhi Vörlund-Wallenius muistutti paikalle saapuneita juhlapuheessaan, että monikulttuurisuus on luonnollinen osa yhteiskuntien kehitystä.

– Minua hämmentävät jatkuvasti väitteet siitä, että monikulttuurisuus olisi jotakin uutta. Päinvastoin, se on ikivanhaa. Kaikki kulttuurit ovat syntyneet jonkinlaisten vaikutteiden saamisen ja sekoittumisen seurauksena. Kulttuurin jatkuva muuttuminen on vääjäämätöntä, Vörlund-Wallenius sanoi.

Vörlund-Wallenius toi puheessaan esille myös huolensa vihapuheen ja äärioikeistolaisen liikehdinnän yleistymisestä. Hän esitti päättäjille toiveen, että rasismiin ja syrjintään puututtaisiin entistä tiukemmin. Vörlund-Walleniuksen mukaan Kaikkien itsenäisyysjuhlan kaltaiset monikulttuuriset tapahtumat ovat yksi keino taistella eriarvoisuutta vastaan.

– Kaikki tilaisuudet, jotka edistävät kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien yhdessä tekemistä, ovat omiaan lisäämään suvaitsevaisuutta puolin ja toisin, Vörlund-Wallenius sanoi.

Kaikki olivat tervetulleita juhlimaan

Kaikkien itsenäisyysjuhla oli osa Turun kaupungin #yksiturku-kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada eritaustaiset turkulaiset tekemään asioita yhdessä. Juhlan järjestäjinä olivat Turun kaupungin lisäksi Bosnialaisten kulttuurikeskus Suomessa ry, DaisyLadies ry, MLL Varsinais-Suomen piiri ry ja Sondip ry.

Paikalle saapuneen Stanley Onyeahialamin mielestä tapahtuma antoi kaikille osallistujille tunteen siitä, että he ovat osa Suomen itsenäisyysjuhlaa.

– Me maahanmuuttajat tunnemme olomme tervetulleeksi suomalaiseen kulttuuriin ja yhteisöön juuri tällaisten tapahtumien avulla.