Jouluevankeliumin tutut sanat ”Älkää pelätkö!” herättivät toivoa ja luottamusta niin kirkon johtajien yhteisvetoomuksessa kuin presidentti Tarja Halosen puheessa Tuomiokirkossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus televisioitiin.
Taltioinnin voi katsoa Ylen TV1:ssä jouluaattona noin tunti ennen joulurauhanjulistusta.
 

Presidentti otti puheessaan esille Syyrian kriisin ja viime päivinä aikana kuulemamme ensimmäiset varovaiset tiedot sodan mahdollisesta loppumisesta Aleppossa.

– Se on monella tavoin rujo alku rauhaan, mutta toivotaan, että olemme uuden polun alussa.

Halonen totesi, että varsinaisen rauhan rakentaminen kestää vielä kauan. Mitä väkivaltaisempi konflikti on takana, sen enemmän vääryyksiä ja julmuuksia tulee esiin. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen, demokratia ja oikeusvaltio ovat kestävän rauhan pohja. Niiden rakentamiseen tulisi ryhtyä välittömästi. Sodan runtelema kansa ei todennäköisesti pysty siihen yksinään, vaan siihen tarvitaan kansainvälistä tukea ja solidaarisuutta.

Presidentti otti esille myös kestävän kehityksen. Ilmastomuutoksen torjumiseen tarvittavat suuntaviivat on saatu aikaiseksi. Tie tästäkään eteenpäin ei ole helppo, koska eri maiden johtajien halukkuudessa toteuttaa tehtyjä päätöksiä on suuria eroja.

– Uskon kuitenkin, että tavallisten ihmisten enemmistö on alkanut ymmärtävää kestävän kehityksen välttämättömyyden. Me pääsemme eteenpäin.

Kirkkokuntien ekumeenisen rauhanvetoomuksen Tuomiokirkossa esitti evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen yhdessä  ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon, katolisen kirkon piispa Teemu Sipon sekä adventtikirkon johtaja Kalervo Aromäen kanssa.  

Illan musiikista vastasivat sopraano Camilla Nylund, Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan Pertti Pekkanen, lauluyhtye Luminos, kanttori Jukka Pietilä ja urkuri Markku Hietaharju.