Turkulaisille ikääntyneille on avautunut kuntoutuskeskus Kaskenlinnaan. Kuntoutujille tehdään ensimmäiseksi yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Aamulla kuntoutujat noudetaan kotoa keskukseen ja iltapäivällä heidät viedään kotiin. Päivän aikana fysio- ja toimintaterapian ryhmissä tehdään erilaisia harjoitteita yhdessä.

Tasapainoa harjoittelemassa Marja-Liisa Torikka. Lähihoitaja Satu Kananen avustaa.

Toiminta käynnistyi viime syyskuussa yksilöarvioinneilla ja kotikäynneillä, mutta kuntosalilaitteiden saapuessa ja muutenkin tilojen valmistuttua, kuntoutujat pääsivät myös Kaskenlinnaan. Virallsia avajaisia vietettiin 19.12.

Kuntoutuja voi saada lähetteen kuntoutuskeskukseen esimerkiksi sairaalajaksolta kotiutuessaan. Keskuksen moniammatillinen tiimi laatii hänelle yksilöllisen kuntoutussuunnitelman. Keskuksen tiimiin kuuluvat geriatri, toimintaterapeutit, fysioterapeutit, hoitajat, sosiaalityöntekijät ja aivoverenkiertohäiriö (AVH)-hoitaja. Saman katon alla ja yhdellä kertaa voi hoitaa monia asioita kuntoon.

Moniammatillisuus ja sairaalan toiminnan muuttuminen vuodeosastohoidosta kohti kuntoutusta ja ikäihmisten kotona asuminen pidempään olivat myös juhlapuheissa keskeinen huomio. Kaskenlinnan sairaala avautui kymmenisen vuotta sitten ja toiminta muuttunut kohti kuntouttavaa hoitoa ajan kuluessa. Ikäihmisten turvallista kotona selviytymistä tukeva kuntoutus tuo myös säästöä.

Keskuksessa järjestettävät erilaiset fysioterapian ja toimintaterapian ryhmät esimerkiksi tasapaino- ja voimarymä sekä käsiterapia- ja keittiöryhmä, ruokailumahdollisuus ja toisten kuntoutujien kanssa jutustelu vaikuttavat monipuolisesti kuntoutumiseen. Kuntoutusjakso vaihtelee yhdestä kuukaudesta kolmeen kuntoutujasta riippuen. Myös kotona tehtäviä harjoitteita laaditaan jokaiselle kuntoutujalle.

Kuntouttavan sairaalahoidon ylilääkäri, geriatri Taru Falenius esitteli keskuksen toimintaa, jossa tärkeänä osana ovat myös kotikäynnit.

- Fysioterapeutti tai hoitajat voivat kävellä matkan lähikirjastoon yhdessä kuntoutujan kanssa. Näin reitti on tuttu ja sen uskaltaa kävellä yksinkin.

 

  

Keittiöryhmässä leivottiin jouluisissa tunnelmissa ja tuoksuissa. Leivonta on ehkä kotona jo jäänyt taka-alalle, mutta taitoja herätellään uudelleen esiin keittiöryhmässä. Arkisissa askareissa kuten piparien leivonnassa käsiä käytetään monipuolisesti.

     

Ahti Kannisto leikkasi keskuksen virallisen avautumisen merkiksi punaisen nauhan.

 

   

Geriatri Taru Falenius sekä Turun sotaveteraanien puheenjohtaja ja vanhusneuvoston jäsen Pekka Paatero keskustelemassa avajaisissa.

 

   

Keskuksen avajaisia olivat juhlistamassa kutsuvieraat sekä kuntoutuskeskuksen henkilökunta ja kuntoutujat.