Laki velvoittaa kaikkia lääkemääräysoikeuden omaavia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Lisäksi reseptin voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen.

Sähköinen lääkemääräys muuttuu pakolliseksi 1.1.2017 alkaen. Laki velvoittaa kaikkia lääkemääräysoikeuden omaavia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Jatkossa paperi- tai puhelinresepti voidaan laatia ainoastaan häiriö- ja poikkeustapauksissa. Näissä tapauksissa apteekit ovat velvollisia tallentamaan paperireseptin tai puhelimessa annetun lääkemääräyksen lääkkeen oston yhteydessä sähköiseksi lääkemääräykseksi Reseptikeskukseen.

Reseptin voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen

Vuoden 2017 alusta lääkäri voi kirjoittaa reseptin, joka on voimassa kaksi vuotta. Voimassaoloajan piteneminen ei kuitenkaan koske huumausaineita, pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkeitä eikä potilaskohtaisen erityisluvan vaativia lääkkeitä sisältäviä lääkemääräyksiä

Alaikäisetkin pääsevät Omakantaan

Alle 18-vuotiaat pääsevät nykyisin katselemaan omia reseptejä ja terveystietoja Omakanta-palvelusta. Palvelun käyttäminen vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja tunnistautumisvälineiksi pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Kanta-palveluun on tallennettu 1.8.2016 alkaen olevat reseptit ja terveystiedot.

Lisäksi huoltajilla on mahdollisuus nähdä lastensa terveystiedot Omakannasta. Aluksi näytetään alle 10-vuotiaiden lasten tiedot. Edellytyksenä on, että aikuinen on lapsen huoltaja ja että lapsen terveystiedot on tallennettu Kanta-palveluihin.

Lisätietoja: