Wäinö Aaltosen museon 50-vuotisjuhlavuoden aloittaa museon nimikkotaiteilijan suurnäyttely Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata. Näyttely peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa Wäinö Aaltosen taiteen kautta. Näyttely on avoinna 7.5.2017 asti.

Yleisöopastukset

  • sunnuntaisin klo 14
  • 6.–7.5.2017 klo 14 ja 16
  • allmän visning på svenska sista söndagen i månaden kl. 15

Aaltosen keskeisin tuotanto, vähemmän nähdyt teokset sekä hänen oman aikansa aatehistoriallinen kehystys muodostavat kokonaisuuden, jossa pohditaan Suomi-kuvaa ja sen rakentamiseen aikanaan käytettyä idealistista kuvastoa.

1920-luvulla vastikään itsenäistynyt Suomi etsi identiteettiään ja haki itsenäisyydelle oikeutusta suomalaisesta kulttuurista ja kansanluonteesta. Tähän tarkoitukseen sopi mainiosti nuori kuvanveistäjä, vaatimattomista oloista kuuluisuuteen noussut kyläräätälin poika Wäinö Aaltonen. Hänestä luotiin kuva myyttisenä, kuurona nerona, ja tätä mielikuvaa toistettiin myös lehdissä. Aaltosesta muovailtiin valtakunnan virallinen monumenttikuvanveistäjä.

Wäinö Aaltonen oli suomalaisen kulttuurielämän aktiivinen vaikuttaja. Nuorena hän oli kokeileva ja uudistusmielinen modernisti, vanhempana polemisoitu monoliitti – akateemiseksi mielletty akateemikko.

Mutta onko tämä koko kuva Wäinö Aaltosesta? Millainen ihminen löytyy tuon monoliitin takaa?

Näyttelyssä valotetaan Aaltosen vähemmän tunnettuja puolia ja yksityiselämää muun muassa hänen perheelleen lähettämiensä kirjeiden kautta. Esillä on Aaltosen veistoksia (muun muassa Kultalilja ja Paavo Nurmi), maalauksia, grafiikkaa ja luonnoksia sekä mitalitaidetta. Eduskuntatalon istuntosalin alkuperäiset kullatut veistokset ovat viimeistä kertaa nähtävillä lähietäisyydeltä ennen kuin ne palaavat Eduskuntataloon.

Wäinö Aaltosen museon juhlavuoden kunniaksi julkaistaan Wäinö Aaltosen taidetta ja suomalaista kulttuurielämää valaiseva teos Wäinö Aaltonen – Poseerauksia. Julkaisu ilmestyy helmikuun alussa 2017.

Näyttely ja julkaisu ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa.

suomi100.png
 

Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata
13.1.–7.5.2017

Kaupunginosa/Alue: