Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala on mukana Matkamessujen Suomen Saaristo -osastolla 6n2. Tulossa on kulttuurin juhlavuosi.

WAM 50 vuotta

Wäinö Aaltosen museo juhlii museon 50-vuotisjuhlavuotta upeilla näyttelyillä pitkin vuotta 2017. Juhlavuoden aloittaa suurnäyttely Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata (13.1.–7.5.2017).  Näyttely peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa museon nimikkotaiteilija Wäinö Aaltosen taiteen kautta. Esillä on veistoksia, maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja luonnoksia aina uran alkuvaiheista 1960-luvulle saakka. Nähtävillä ovat myös eduskuntatalon istuntosalin alkuperäinen kullattu veistossarja, ennen kuin teokset palaavat eduskuntaan sekä 1920-luvulta peräisin oleva Kultalilja.

Samaan aikaan WAMin Studio-tilassa avautuva näyttely Touko Laaksonen – Tom of Finland / Musiikista ja miehistä (13.1.–19.3.2017) kertoo monilahjakkaan miehen elämästä valokuvin ja kirjelainauksin hänen lempimusiikkiaan unohtamatta.

Kesällä WAMin avarat salit täyttyvät yhdysvaltalaisen Jacob Hashimoton tuhansista leijoista. WAMin avarat ja valoisat salit ovat kuin tehtyjä taiteilijan ominaisille kolmiulotteisille teoksille. Näyttely on avoinna 9.6.–24.9.2017. Syksyllä näyttely Kehonkuva (20.10.–14.1.) tuo esille nykytaiteen keinoja tarkastella kehon kuvia ja ruumiillisuutta. Esillä on uusinta nykytaidetta taiteilijoilta, joiden teokset ovat osa kansainvälistä nykytaiteen kenttää.

Valtapeliä – Reformaatio Suomessa Turun linnassa
Näyttely kytkeytyy vuonna 2017 vietettävään reformaation 500-vuotismerkkivuoteen. Kustaa Vaasa nousi Ruotsin valtaistuimelle vuonna 1523 ja aloitti reformaation. Valtakunnassa käynnistyi sata vuotinen murrosvaihe, jossa uskon asiat kietoutuivat poliittiseen valtapeliin. Näyttely vie kävijät keskelle kulttuurista muutosta, johon kukin hallitsija valtakaudellaan vaikutti. Näyttelyssä selviää minkälaiset motiivit kannustivat reformaatioon, miten katolisen ajan perintöön suhtauduttiin, miten reformaation tuomat muutokset näkyivät arjessa, kuinka kansanusko säilyi virallisen uskon rinnalla ja mitä tapahtui ilmapiirin kiristyessä 1600-luvulle tultaessa.

Näyttelyiden lisäksi Suomen 100-vuotisjuhlaa juhlitaan runsaalla tapahtumatarjonnalla kaikissa Turun museokeskuksen museoissa Apteekkimuseo ja Qwenselin talossa, Kuralan Kylämäessä, Luostarinmäen käsityöläismuseossa, Turun linnassa, Wäinö Aaltosen museossa sekä Biologisessa museossa, joka samalla juhlistaa 110-vuotisjuhlavuottaan.

Turun filharmonikot pohtivat musiikin muutosvoimaa

Miten me voimme omalta osaltamme tehdä maailmasta paremman paikan? Tätä kysyy Turun filharmoninen orkesteri itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Mahatma Gandhin kuuluisan lauseen ”You must be the change you wish to see in the world” alle on kerätty kuuden konsertin ja luennon sarja, jossa tarkastellaan teemoja kuten sananvapaus, rauha, moniarvoisuus ja pyhyys. Sarjassa kuullaan suuria orkesteriteoksia, joita on käytetty yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Turun filharmonisen orkesterin kevätkaudella kuullaan vaikuttavien Change-konserttien lisäksi muun muassa jazzia, monipuolisia kamarimusiikkikonsertteja ja konsertteja lapsille.

Ainutlaatuinen ooppera on itsenäisyyden juhlavuoden helmi

Karl Müller-Berghausin yli 120 vuotta yleisöltä unohduksissa olleen oopperan maailman kantaesitys nähdään Turun Logomossa Kalevalanpäivänä 2017. Die Kalewainen in Pochjola on ensimmäinen läpisävelletty Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa ja ylivoimaisesti suurisuuntaisin Suomessa 1800-luvulla sävelletty teos. Ooppera on Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien Suomi 100 –juhlavuoden yhteistyötuotanto. Oopperan ohjaa Tiina Puumalainen, kapellimestarina toimii Leif Segerstam ja rooleissa nähdään muun muassa Johanna Rusanen-Kartano, Christian Juslin ja Tommi Hakala.

Seikkailupuisto tarjoaa tekemistä koko perheelle ympäri vuoden

Puistoalue runsaine leikkivälineineen on aina avoinna ja sinne on vapaa pääsy. Osa ohjatusta toiminnasta on maksutonta; osasta peritään pieni pääsymaksu. Kevät- ja syyskaudella Seikkailupuiston toimintaa rytmittävät viikoittain kokoontuvat harrastekerhot sekä eri-ikäisille lapsille suunnattu avoin toiminta. Kaikkein pienimmille kävijöille on tarjolla vauvojen värikylpytyöpajoja, vauvasirkusta sekä teatterimuskari. Isommille tekemistä löytyy avoimista kädentaitopajoista sekä sirkustelupajasta. Lisäksi Seikkailupuistossa järjestetään erilaisia tapahtumia koululaisten loma-aikoina.

Seikkailupuiston teatterissa nähdään ympäri vuoden laadukkaita, ammattilaisten tuottamia esityksiä: teatteria, sirkusta, tanssia, taikuutta sekä lastenmusiikkikonsertteja. Keväällä 19.2. ensi-iltaan tulee H.C. Andersenin klassikkosatuun pohjautuva, sirkusta ja teatteria yhdistelevä Lumikuningatar. Vuoden aikana teatterissa vierailevat monet tutut lasten suosikit, kuten Mimi ja Kuku sekä Maltti ja Valtti.

Seikkailupuiston kesäkausi alkaa 7.6. Heti ensimmäisenä kesäviikonloppuna puiston valtaa lasten oma rockfestari Seikkisrock 10.–11.6. Kesällä Seikkailupuiston vehreä puistoalue tarjoaa mahdollisuuksia, joita ei tavallisesta leikkipuistosta löydä. Suihkusieni ja kahluuallas sekä puiston halki kiemurteleva puro kutsuvat kahlaamaan. Dreijauspajassa ja kesäateljeessa askarrellaan viikoittain vaihtuvien teemojen mukaan. Omia ajotaitojaan voi testata supersuositussa Liikennekaupungissa tai vuokrata nelipaikkaisen safariauton, jolla pääsee polkemaan ympäri Kupittaanpuistoa. Leikkien lomassa voi grillata tai nauttia piknik-eväät nurmikolla.

Seikkailupuiston vuoden suurin tapahtuma on kesäkauden päättävä Musapiknik Kupittaanpuistossa 6.8. Tapahtuma on maksuton koko perheen tapahtuma, jossa esiintyy suuri joukko kotimaisia eturivin artisteja. Alkupäivän ohjelma on suunniteltu erityisesti lapsiperheille ja illan ohjelma taas puolestaan nuorille. Vuoden 2017 ohjelma julkaistaan kesäkuussa.

Vuoden lähestyessä loppuaan, Seikkailupuistossa virittäydytään joulutunnelmaan perinteisissä kynttiläpajoissa. Vuosi päättyy maksuttomaan lasten uudenvuoden tapahtumaan 31.12.2017, jonka kruunaa lasten oma ilotulitus.