Luolavuoren koulu sai oppilaiden hartaasti toivoman kinballin Liikkuva koulu -määrärahan avulla. Kinball ja moni muu liikuntaväline ovat vapaasti käytettävissä sisävälitunnilla.

Älä päästä kinballia putoamaan! Kevyesti ponnahteleva pinkki pallo on suuri, mutta kevyt kuin rantapallo. Kinball-nimisellä välineellä pelataan nelihenkisillä joukkueilla lentopallon tapaan, eli pallo koetetaan saada vastustajan puolen lattiaan.

Luolavuoren koulun 5b-luokkalaiset Hilla Kivelä, Beritan Javandel, Fiona Morosi, Luca Oivanen ja Niko Sinervo saavat tosin kinballista iloa vapaamuotoisessakin palloilussa. (Opettaja Laura Veijola kuvassa oikealla.)

– Toivoimme kovasti kinballia. Aiemmin olimme saaneet vain lainata sellaista, oppilaat kertovat.

Nyt kinball ja moni muu liikuntaväline ovat vapaasti käytettävissä sisävälitunnilla. Jokaisella koulun luokalla on liikunnallinen sisävälitunti kerran kahdessa viikossa koulun salissa.

– Me rakennetaan vaahtomuovipalikoista iso torni ja kiivetään sen päälle istumaan, Luca ja Niko kuvailevat sisävälitunnin suosikkitekemistään. Tyttöjä kiinnostavat myös perinteiset renkaat ja köydet, joissa voi roikkua ja kiipeillä.

Liikkuva koulu -vastuuopettaja Laura Veijola kertoo, että Liikkuva koulu -hankkeen määrärahoilla on saatu projektin toteutukseen Luolavuoressa uutta vauhtia.  Turun peruskoulut saivat hankkeelta yhteensä 185 000 euroa liikuntavälineiden hankkimiseen.

Luolavuoressa oppilaat saivat ehdottaa, mitä välineitä hankitaan. Kinballin, puujalkojen, minitrampoliinin ja muiden sisäliikuntavälineiden lisäksi kouluun hankittiin ulkokäyttöön muun muassa mailoja, maaleja ja sirkusvälineitä.

– Parkour-rakenteita toivoi moni, mutta niihin ei nyt budjetti taipunut, Veijola sanoo.

Välkkis toimii esimerkkinä

5b-luokan oppilaat toimivat Luolavuoressa välkkiksinä eli välituntiohjaajina. Heidän tehtävänsä on innostaa toisiakin liikkumaan ja kokeilemaan uusia välineitä.

– Otamme välineitä käyttöön ja kysymme toisilta, haluavatko he tulla mukaan, tai vaikka että leikitäänkö hippaa, Hilla Kivelä kertoo.

Niko Sinervo sanoo, että esimerkiksi sähly on suosittua välituntipuuhaa. Syksyllä käydystä välkkiskoulutuksesta jäi mieleen halihippa, ja luokka on itse kehittänyt rosvoleikin, jossa poliisien pitää kuvailun perusteella tunnistaa ja ottaa kiinni epäillyt.

Oppilaat ovat itsekin huomanneet, että he liikkuvat nykyään enemmän. Paikallaan seisoskelu on korvattu vähintään kävelylenkillä. Koulun maastoon on kevään aikana tulossa välituntimaraton, lenkki, jonka voi kiertää välitunnin aikana niin monta kertaa kuin ehtii ja haluaa, kävellen tai juosten.

Välkkikset tekevät ohjaustyötään päivän pitkällä välitunnilla. Se on Luolavuoren koulun liikuntainnovaatio: aamun ensimmäinen välitunti on jätetty pois, jotta päivään mahtuu yksi puolen tunnin pituinen tauko. Sen aikana ehtii pelata jo pitemmänkin tovin.

Yläkoulun oppilaat saivat kevään ohjelmaansa kuntosalivälitunnin, jonka aikana he saavat käyttää koulun kuntosalia opettajan valvonnassa.

– He ovat olleet tästä tosi innoissaan, Laura Veijola kertoo.

Luolavuoren koulussa on satsattu myös liikuntaan tuntityöskentelyn lomassa. Opettajat ovat keväällä menossa Liikkuva koulu -rahoituksella toiminnallisten menetelmien koulutukseen, joka antaa eväitä opettaa vaikkapa matematiikkaa liikkuvasti.

Ja vaikka koulun käytävillä ei saa juosta, voi niillä silti harrastaa liikuntaa. Käytäville on teipattu kaksi kuntorataa, joihin kuuluu esimerkiksi porraskävelyä ja ruutuhyppelyä.

 

Teksti ja kuvat Elina Teerijoki