Ilmanlaatu on Turun seudulla heikentynyt liikenteen ja tuulen nostaman katupölyn vuoksi. Kuivan ja lumettoman pakkassään vallitessa ilmanlaatu on huono erityisesti Turun keskustan vilkasliikenteisillä alueilla.

Keskiviikkona 8.2.2017 ilmanlaatu oli Naantalin, Raision ja Kaarinan keskustoissa pahimmillaan erittäin huono. Turun ja Paraisten keskustoissa ilmanlaatu oli huono. Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus ylitti raja-arvopitoisuuden (50 µg/m3) Turun, Naantalin ja Raision keskustoissa. Raja-arvo saa ylittyä korkeintaan 35 kertaa vuodessa. Naantalissa ja Raisiossa ylitys oli ensimmäinen vuonna 2017, Turussa toinen.

Tiistaina 7.2.2017 Turun Kauppatorin mittausasemalla hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus (52 µg/m3) ylitti raja-arvopitoisuuden (50 µg/m3), joka saa ylittyä korkeintaan 35 kertaa vuodessa. Ylitys oli ensimmäinen vuonna 2017.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa astmakohtausten lisääntymistä, keuhkojen toimintakyvyn heikkenemistä ja ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Terveyshaittoja voi vähentää seuraamalla ilmanlaatua ja välttämällä liikkumista vilkkaiden teiden läheisyydessä.

Autoilijat voivat helpottaa pölyongelmaa esimerkiksi alentamalla ajonopeutta.

Lisätietoja ilmanlaadusta saa ilmanlaatuportaalista: www.ilmanlaatu.fi

 

Uutista päivitettu 9.2.2017. Lisätty 8.2. mittaustieto.