Selkä- ja laajemmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yksi eniten työikäisten sairauspoissaoloja aiheuttavista vaivoista. Turussa akuutit alaselkäkipupotilaat ohjataan terveysasemilla suoraan fysioterapeutin vastaanotolle 1–3 arkipäivän kuluessa potilaan yhteydenotosta.

Fysioterapeuttien suoravastaanotot

  • Fysioterapeuttien alaselkäkipuisten suoravastaanotot alkoivat pilottina Keskustan terveysasemalla syyskuussa 2016. Toiminta laajeni vuoden alussa kaikille Turun terveysasemille

  • Suunnitelmissa on laajentaa vastaanottoja myös niska- ja olkapääpotilaiden ensikäynteihin

  • Uudistus on osa terveysasemapalvelujen laajempaa kehittämistä

  • Suoravastaanotoista on hyviä kokemuksia esimerkiksi Helsingistä ja Raisiosta.

Fysioterapeutti Anitta Lehtonen tutkii Ilja Jermolajevin selkää. Ilja on tyytyväinen saadessaan nopeasti apua selkävaivoihin. Suoraan fysioterapeutin vastaanotolle pääseminen edeltävän lääkärikäynnin sijaan tuo avun nopeasti.

Selkä- ja laajemmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yksi eniten työikäisten sairauspoissaoloja aiheuttavista vaivoista.

Fysioterapeuttien suoravastaanotot alkoivat viime syyskuussa lääkinnällisessä kuntoutuksessa Keskustan terveysasemalla. Aiemmin akuutti alaselkäkipupotilas ohjattiin ensin lääkärille ja sitten fysioterapeutille.

Uudistuksen myötä terveysaseman palvelut voidaan kohdentaa potilaan lääketieteellisen tarpeen mukaan, päällekkäiset käynnit vähenevät, resurssit kohdentuvat tarkemmin, ja sellaiset potilaat, joiden hoito edellyttää lääkärikäyntiä, pääsevät lääkärille nopeammin. Samalla kustannukset alenevat.

- Yksi käynti yleensä riittää, mutta voimme sopia toisen kontrolli- tai soittoajan tai tarpeen mukaan useammankin käynnin. On tärkeää, että potilas saa avun nopeasti eikä ongelmasta tule krooninen, kertoo fysioterapeutti Anitta Lehtonen Keskustan terveysasemalta.

Ensikäyntiin varataan 11/2 tuntia, josta osa varataan kirjaamiseen. Kun aikaa on enemmän kuin lääkärin vastaanotolla, selkävaivojen taustalta mahdollisesti löytyviä psykologisiakin tekijöitä voidaan avata.

- Ensikäynnillä haastattelen ja tutkin potilaan. Lisäksi keskustelemme vaivojen taustoista. Annan ohjeet mm. itsehoitoon, asennon hallintaan ja ergonomiaan. Jo ensikäynnillä voidaan tehdä myös erilaisia manuaalisia käsittelyjä ja harjoitteita.

Monimutkaisissa selkäongelmissa ohjataan erikoislääkärille

Vastaanotolla pitää usein myös kumota erilaisia uskomuksia.

- Potilas voi ajatella, että selän kipeytyessä pitää pysyä sängyn pohjalla - ohjeistus on usein ihan päinvastainen.

Fysioterapeutit on koulutettu uutta toimintatapaa varten. Myös terveysaseman ajanvarauksessa työskentelevät sairaanhoitajat ovat saaneet koulutuksen. Heillä on ratkaiseva rooli, kun alaselkävaivoista kärsivä ottaa yhteyttä terveysasemalle.

Fysioterapeutti voi tarvittaessa edelleen konsultoida lääkäriä esimerkiksi kipulääkkeistä. Jos potilaalla on monimutkaisempi selkäongelma, hänet ohjataan erikoislääkärille.

- Fysioterapeutti voi kirjoittaa 1–5 päivää sairauslomaa. Keskustan terveysasemalla ei ole lähetetty yhtään potilasta lääkärille.

Anitta Lehtonen on tyytyväinen uudistukseen. Osaamista pääsi hyödyntämään jo suunnitteluvaiheessa. Myös yhteistyö terveysaseman eri ammattiryhmien välillä on lisääntynyt. Taloudellisista vaikutuksista saadaan tietoa, kun toiminta on vakiintunut kaikilla asemilla.