Moision koulun 1b:n pienet koululaiset istahtavat opettajan johdolla paikoilleen jumppasaliin lavastettuun nauravaan bussiin. Ykkösten Föli -esitys simuloi bussissa asioinnin ekaluokkalaisille sopivalla tavalla. Föli-korttiakin päästään kilauttamaan laitteessa. Matka voi alkaa, tul’ föli!

Ykkösten Föli

  • Föli-kuntien (Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko) ekaluokkalaisille suunnattu joukkoliikenneaiheinen koulukierros.
  • Keskeisin osa esitystä on lavasteissa tapahtuva bussimatka, jonka tavoitteena on rohkaista ja innostaa ekaluokkalaisia käyttämään bussia.
  • Lopuksi oppilaille jaetaan aikuisen ja lapsen kertaliput ja niihin liittyvä kotitehtävä.

www.foli.fi

Esityksestä pitäneet Moision koulun 1b:läiset Oona Koli (vas.), Stella Kariluoto, Tarmo Jalonen, Aapo Talsi ja Aava Susi olivat kaikki jo melko kokeneita Fölin käyttäjiä, mutta yksinkulkemisesta ei vielä ollut paljon kokemusta. – Kun aikuinen tulee saattamaan oikealle pysäkille ja bussiin, on ihan helppo mennä yksinkin, lapset miettivät.

- - -

– Mitäs hyötyä on bussilla menemisestä? aloittaa pitkään joukkoliikenteen palveluneuvojana työskennellyt, esityksessä välillä bussinkuljettajaksikin taipuva Raija Lindholm.

– Ei mee bensaa itteltä! Ei tarvii kävellä! Pääsee perille! Ekaluokkalaiset huutelevat ”bussin” kyydistä.

Mikä parasta – kaikille ylijääville parkkipaikoillehan voisikin rakentaa jotain kivaa, kuten vesipuiston, leikkipaikan tai jättiuima-altaan. Ja kun seuraavaksi äänestetään parhaita liikkumismuotoja viittaamalla, bussi saa ylivoimaisesti eniten ääniä, peräti 16 kappaletta. Pyöräily tulee kakkoseksi ja omalla autolla huristelu kolmanneksi.

Seuraavaksi jutellaan jännittävästä Funikulaarista, sekin kun tulee olemaan osa Föli-verkostoa, vaikka ei ole bussi ensinkään. Mutta Föli onkin monella tapaa vähän spesiaali juttu.

– Jo yhdellä istumisella pääsee samalla bussilla vaikka Liedosta Naantaliin. Ja bussia voi mielin määrin vaihtaa kahden tunnin ajan Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon eli kaikkien kuuden Föli-kunnan alueella, Raija kertoo.

Ykkösten Föli -kiertueen tarkoituksena on rohkaista ja innostaa ekaluokkalaisia käyttämään bussia informatiivisen ja vuorovaikutteisen esityksen kautta.

Luokanopettaja Sini Lehtomäki pitää esitystä toimivana tapana esitellä joukkoliikennettä tämän ikäisille.

– Kohderyhmä on juuri oikea: nimenomaan ekaluokkalaiset alkavat opetella jo itsenäisestikin kulkemaan bussilla. Tällainen sopisi hyvin erityisesti koulun alkuun elokuussa, hän miettii.

– Saako kassilla tai repulla varata viereisen paikan ruuhkabussissa? Entä saakos kuskia moikata? Raija Lindholm esittää lapsille monenlaisia kysymyksiä, joihin he saavat vastata kyllä tai ei näyttämällä joko hymy- tai mutrunaamaa. Moision koulun 1 b vastasi innokkaasti. Bussin ”sivupenkissä” valvoo luokanopettaja Sini Lehtomäki.

Matkalla Ruissaloon mietitään hyviä tapoja

Pian lähdetään Raijan ja ihan oikean tarkastajan, Nina Koirasen, johdolla myös mielikuvitusajelulle kohti Ruissaloa.

– Onkos muuten heijastin hyvä juttu? Raija kysyy.

Hymy- ja mutrunaamakyltein lapset vastaavat, ja kaikki nostavat hymynaaman. Moni tietää, ettei autoilija näe suhmurassa säässä jalankulkijaa tummissa vaatteissa kuin usein vasta silloin, kun tekee jo tiukkaa ehtiä jarruttaa. Lapset saavat kuulla myös kuljettajien antaman vinkin: bussi on hyvä pysäyttää Föli-kortin kotelon heijastinpuolta heiluttamalla.

Samoin kyltein lapset vastaavat mielipide- ja tietovisakysymyksiin esimerkiksi siitä, mitä bussissa saa tai mitä ei saa tehdä.

– Ei ainakaan liiskata purkkaa penkkiin! kuuluu eturivistä.

Lapset saavat myös pohtia tapoja ottaa kanssamatkustajat huomioon. Esityksen lopuksi jokainen lapsi saa kertaliput aikuiselle ja lapselle ja kotitehtäväksi lähteä lapsen valitsemalle bussiajelulle Fölillä.

– Onko fiksua antaa oma paikka vanhukselle? Raija vielä kysyy.

Miltei kaikki nostavat ilmaan hymynaaman. Pienikin tietää hyvät Föli-tavat.

Esityksen toinen vetäjä, tarkastaja Nina Koiranen opasti bussipysäkillä toimimista ja jakoi lapsille Föli-kortit, jotta he pääsivät kaikki vuorollaan testaamaan ”leimaamista”. Saliin lavastettu bussi lähti lopulta Raija-kuskin ohjaamana kohti Ruissaloa.

Myöhemmin opettaja Sini Lehtomäki kertoo, että lapset pitivät kovasti esityksestä ja etenkin bussileikistä, kun pääsi oikeasti näyttämään laitteelle Föli-korttia ja tekemään kaiken kuten oikeassakin bussissa. Myös kotitehtävä, jossa vietiin aikuinen bussimatkalle, oli ollut mieleinen. Lipuilla oli menty esimerkiksi Turun keskustaan ostoksille ja Hoplopiin.

Teksti ja kuvat: Heidi Pyhälahti
Artikkelin lyhyempi versio on julkaistu Turkupostissa 1/2017

Kaupunginosa/Alue: