Turku on tehnyt paljon, jotta kaupunki saavuttaisi kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa. Talkoissa tarvitaan kuitenkin meitä kaikkia. Kestävä kehitys voi tuoda mukanaan myös uusia investointeja, työpaikkoja ja vaurautta.

Tiesitkö että?

  • Turussa pelataan ekologista jääkiekkoa. Impivaaran ja Varissuon jäähdytysenergia otetaan talteen ja sitä hyödynnetään tilojen lämmityksessä.
  • Tiiviin keskustansa ansiosta Turku on Suomen johtavia kävelykaupunkeja.
  • Ykkösen bussilinjalla liikennöivät nykyään sähköbussit.
  • Föri sähköistetään kevään 2017 aikana.

Turku aikoo olla vuonna 2040 hiilineutraali. Kansainvälisessä arvioinnissa, jossa vertaillaan eri kaupunkien ilmastotavoitteita, Turku ylsi sijalle kuusi. Ilmastotoimet toivat Turulle ainoana Suomesta kutsun myös Pariisin ilmastokokouksen kaupunkiohjelmaan.

Kehittämispäällikkö Risto Veivo kertoo, että tavoitteen saavuttamiseksi Turussa on tehty esimerkiksi suuri energiauudistus, joka mahdollistaa uusien energialähteiden tehokkaan hyödyntämisen.

- Tänä vuonna uusiutuvan energian osuus Turun alueen energiajärjestelmässä tulee ohittamaan fossiilisen, kun Naan­talin monipolttoainevoimalaitos käynnistyy. Jo käynnistymisvaiheessa uusiutuvan energian eli lähialueilta tulevan puuhak­keen osuus tulee olemaan siellä noin 40 prosenttia.

Energiatehokkuutta ja puhtaampia vesiä

Turussa on otettu tärkeitä askelia jo aikaisemminkin. Kakolan puhdistamo on pienentänyt oleellisesti Saaristomerta rehevöittävää fosfori- ja kiintoainekuormitusta. Samalla laitos tuottaa erittäin energiatehokkaasti kaukolämpöä ja kaukokylmää, lisäksi jätevesilietteestä valmistetaan biokaasua.

Luolavuoren pellettilaitos on vähentänyt öljyn käyttöä kaukolämmön vara- ja huipputuotannossa. Turku Energia on panostanut myös esimerkiksi aurinkoenergiaan sekä laajentanut tuulivoiman ja uusiutuvan vesivoiman omistuksiaan.

Veivo laskee, että parhaillaan käynnissä on kymmeniä erilaisia ilmastohankkeita.

- Kohennamme muun muassa kaupungin kiinteistöjen energiatehokkuutta sekä energian ohjausta. Teemme myös esimerkiksi Sitran kanssa yhteistyötä kehittääksemme kiertotaloutta. Kiertotalous on malli, jossa materiaalit kiertävät ja tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä.

Tärkeässä roolissa on myös yhteistyö yritysten kanssa.

- Skanssin alueella yritykset ovat esimerkiksi mukana kehittämässä uudenlaista kaukolämpöverkkoa, joka mahdollistaa uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämisen.

Suomen Vancouver?

Turku on jäsenenä Climate Leadership Councilissa, CLC:ssä. Yhdistys haluaa edistää Suomen elinkeinoelämän valmiutta vastata ilmastonmuutoksen uhkiin. Se kannustaa myös yrityksiä panostamaan puhtaaseen teknologiaan. Maailmanlaajuisten cleantech-markkinoiden suuruus saattaa olla nykyään jopa 2000 miljardia euroa.

CLC:n toiminnanjohtaja Jouni Keronen pohtii, että Turulla olisi hyvä mahdollisuus profiloitua hiilineutraalin meriteollisuuden kaupunkina.

Ehkäpä Turusta voisi tulla jopa Kanadan Vancouverin tapainen puhtaan teknologian kokeilukaupunki.

- Jokainen ihminen voi vaikuttaa valinnoillaan esimerkiksi liikenteessä, asumisessa ja ruokailussa. Jos turkulaiset lähtisivät oikein isolla joukolla tekemään ilmastotekoja, niin se herättäisi myös maailmanlaajuista mielenkiintoa. Se voisi tuoda osaltaan Turkuun myös uusia innovaatiota ja investointeja, Keronen miettii.

Teksti ja kuva: Matti Välimäki
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2017.